Chiar dacă astăzi împlinește 23.226 de zile la cârma Marii Britanii, depășind-o pe stră-stră-străbunica sa, Regina Victoria, Regina Elisabeta a II-a este abia pe locul 48 în topul celor mai lungi domnii.
În ierarhia de mai jos găsiți zece dintre cei mai longevivi monarhi din istorie. În top sunt incluși doar conducătorii ale căror domnii au putut fi verificate prin date exacte.
Pe primul loc este Sobhuza al II-lea, din Swaziland. El a condus țara timp de 82 de ani 254 de zile, cu 19 ani mai mult decât a făcut-o, până acum, Elisabeta a II-a în Marea Britanie.
Sobhuza, care și-a început domnia în 1899, la vârsta de doar 4 luni, după ce tatăl său a murit în timpul unui dans ritualic. A avut 70 de neveste și a murit în 1982, după ce a reușit să obțină independența țării sale.
În clasamentul celor mai longevivi domnitori urmează patru reprezentanți ai unor principalități din Sfântul Imperiu Roman. Bernhard al VII-lea a condus Lippe timp de 81 de ani și 234 de zile, o performanță incredibilă având în vedere că a reușit acest lucru între 1429 și 1511. Wilhelm al IV-lea a stat pe tron 78 de ani și 243 de zile în Henneberg-Scheleusingen (1480-1559), în timp ce Heinrich al XI-lea a domnit 77 de ani și 103 zile, între 1723 și 1800, iar Christian August a condus princiaplitatea Palatinate-Sulzbach timp de 75 de ani și 253 de zile (1632-1708).
Mudhoji al IV-lea Rao Naik Nimbalkar (Phaltan) și Bhagvatsingh Sahib (Gondai) au fost conducătorii celor două regiuni din India timp de 74 de ani.
Franța este prezentă și ea în top, dar abia pe locul al 12-lea, cu Ludovic al XIV-lea, supranumit ”Regele Soare”. Reprezentantul Casei de Burgundia a domnit timp de 72 de ani și 110 zile fiind cel mai longeviv monarh al unei țări importante din Europa.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu este singurul cap încoronat care poate avansa în ierarhia celor mai ”experimentați” conducători din istorie. Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, numit și Rama al IX-lea, are deja 69 de ani 92 de zile la conducerea țării, și peste patru zile va urca pe locul 21 în top.
Cel mai important conducător al României, ca perioadă a domniei, este Carol I, principele de Hohenzollern-Sigmaringen, care a condus țara, mai întâi ca domnitor, iar apoi ca rege, din aprilie 1866 până în octombrie 1914. Stabilitatea din această perioadă a dus la obținerea independenței țării, la redresarea economiei și la modernizarea instituțiilor statului.
Există și monarhi care nu au prins topul acesta, deoarece datele exacte ale domniei lor sunt disputate sau incerte.
Faraonul Pepi al II-lea Neferkare ar fi domnit 94 sau 112 ani, cândva în mileniul al III-lea înainte de Hristos. Regele coreean Taejo ar fi cârmuit regatul Goguryeo timp de 93 de ani, între 53 și 146, în timp ce Emanaric Ostrogotul ar fi domnit 80 de ani, chiar asupra unor părți ale teritoriului actual al României, în secolul al IV-lea, după Hristos.
Recomandările editorilor GreatNews:
- Unul dintre cele mai frumoase sate din România poate fi admirat acum de la înălțime
- Propunere UE. Câți refugiați ar putea primi România
- Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 900 de lei mai mici
- Locuri de muncă la Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS. Lista joburilor scoase la concurs
- Locuri de muncă în vânzări, în Germania, Austria, Anglia. Salariile ajung la 3.400 de euro
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: