Cele mai frumoase stadioane care nu mai sunt

Stadionul Național din București, în epoca sa de aur
Stadionul Național din București, în epoca sa de aur

În această succintă galerie vă prezentăm câteva dintre cele mai emblematice stadioane ale lumii. Niciunul nu mai există, însă toate au găzduit partide de neuitat.

Standardele moderne de siguranță pe stadioanele de fotbal nu mai permit depășirea capacității, însă arenele de mai jos au avut parte de zile extrem de aglomerate, cu mii de spectatori peste limita admisă.

Estadio Da Luz, Lisabona, SL Benfica

Construit în 1954 și demolat 49 de ani mai târziu, Estadio Da Luz, sau Stadionul Luminii, a fost casa echipei Benfica Lisabona, cea mai iubită echipă din Portugalia.

La apogeu, Da Luz avea o capacitate de 120.000 de locuri, fiind cel mai mare stadion al Europei. Cum Benfica este echipa cu cei mai mulți membri cotizanți din lume, în arenă se înghesuiau chiar și 135.000 de spectatori.

Poreclit ”Catedrala”, Da Luz avea o acustică extraordinară, iar Benfica era o echipă extrem de învins în fața propriilor fani. Echipa a adus 23 de titluri ale Portugaliei pe vechea arenă, dar și două Cupe ale Campionilor.

Estadio Da Luz
Estadio Da Luz

Noul stadion ”Da Luz” are doar 50.000 de locuri pe scaune, toate acoperite. Arena a fost construită pentru Euro 2004, găzduind finala pierdută dramatic de Portugalia, în fața Greciei, însă atmosfera de pe vechea arenă este deja imposibil de imitat.

Estadio Da Luz
Estadio Da Luz

Wembley Stadium, Londra

În opinia multora este cel mai important stadion din istoria fotbalului. Wembley a găzduit, timp de 80 de ani, partidele naționalei engleze și finalele Cupei Angliei.

Stadionul Wembley
Stadionul Wembley

Pe Wembley s-a câștigat o Cupă Mondială, după cel mai misterios gol din istoria fotbalului, iar la prima finală pe care a găzduit-o, peste 300.000 de oameni au luat cu asalt stadionul. Spectatorii au ocupat gazonul, însă un singur polițist călare a reușit să facă ordine pentru ca meciul să înceapă.

Wembley, 1923
Wembley, 1923

România n-a pierdut niciodată în ”Templul fotbalului”, dar nici n-a câștigat vreodată, toate cele patru dueluri disputate aici s-au încheiat la egalitate.

Noul Wembley a fost inaugurat în 2007 și a costat peste un miliard de euro. Poate găzdui 90.000 de spectatori, în condiții extrem de comfortabile.

Stadio Delle Alpi, Torino, Juventus

Uriașul Delle Alpi a fost construit special pentru Cupa Mondială din 1990, înlocuind bătrânul și neîncăpătorul stadion ”Comunale”, casa celor două mari cluburi ale orașului: Juventus și FC Torino.

Stadio Delle Alpi

Stadio Delle Alpi

Chiar dacă arăta splendid, având trei inele uriașe și fiind acoperit în totalitate, stadionul nu s-a umplut niciodată. Vizibilitatea proastă, cele 69.000 de scaune fiind la o distanță considerabilă de teren, a fost marea problemă a arenei.

Stadio Delle Alpi
Stadio Delle Alpi

Delle Alpi a fost demolat în 2009, iar în prezent, Juventus își dispută meciurile pe un stadion nou, modern și fără pistă de atletism.

Stadionul Național, București

Stadionul 23 August, Lia Manoliu sau Național a fost cel mai mare stadion din istoria României. Ridicat în 1953, el a găzduit numeroase partide de poveste ale ”tricolorilor”, dar și numeroase finale ale Cupei României.

Stadionul Național
Stadionul Național

Celebrele cuplaje între echipele bucureștene atrăgeau asistențe de peste 100.000 de spectatori.

Un meci din campionatul României pe stadionul 23 August (gsp.ro)
Un meci din campionatul României pe stadionul 23 August (gsp.ro)

Ovalul de beton – un standard comunist în construcția de stadioane – a rezistat până în 2007, când a fost înlocuit cu ”Național Arena”, o versiune mult mai pe placul secolului XXI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Preotul care curăță malurile râurilor de gunoaie împreună cu enoriașii
Recuperarea datelor din telefon – ce faci dacă ai șters accidental documente
Cum a devenit o coțofană membrul unei familii