Cele mai bune 7 țări în care să-ți trăiești bătrânețea

Revista „International Living” a alcătuit o listă cu cele mai bune țări în care pensionarii se pot retrage după o viață de muncă pentru a se bucura de un trai tihnit. Aceste locuri – adesea exotice – sunt căutate pentru zilele însorite, pentru ritmul lent al vieții și pentru taxele mici, relatează BBC.

1. Panama

Potrivit revistei, statul din America Centrală oferă cele mai atractive beneficii din lume pentru pensionari. Acestea includ reduceri la transport, în sistemul de sănătate, la prețul energiei și la activitățile de divertisment.

Pentru a primit toate aceste beneficii, pensionarii au nevoie de o Pensionado Visa. Pentru a o primi aceștia trebuie să aibă peste 18 ani și o pensie de cel puțin 1.000 de dolari pe lună.

În Panama, economiile făcute de-a lungul vieții le vor ajunge pensionarilor un timp îndelungat. Chiar și fără beneficiile pentru pensionari, costul vieții este mai scăzut aici decât în multe țări din Europa sau din America de Nord. Spre exemplu, o masă cu 3 feluri de mâncare pentru două persoane costă 30 de dolari la un restaurant din Panama.

Panama are un sistem de sănătate bun, mulți medici fiind pregătiți în SUA sau în Europa. Totuși, pensionarii ar trebui să pună deoparte 200 de euro pe lună pentru a-și plăti o asigurare de sănătate privată.

De asemenea, Panama are multe opțiuni pentru distracție și petrecerea timpului liber și este o țară relativ sigură. Cel mai mare dezavantaj este proasta infrastructură rutieră din afara capitalei, mai notează BBC.

2. Ecuador

Ecuador se află pe locul doi în clasamentul realizat de revista „International Living” datorită beneficiilor generoase pentru pensionari, locuințelor ieftine și climei excelente. Situată la Ecuator, țara se bucură de 12 ore de lumină naturală în fiecare zi, pe tot parcursul anului. În plus, zona muntoasă, care include destinații populare printre expați precum Cuenca, Cotacachi și Vilcabamba, se află la câteva mii de metri altitudine, oferindu-le rezidenților o vreme primăvăratică pe tot parcursul anului.

În ceea ce privește costurile de locuire, în orașul Cuenca un apartament cu două dormitoare poate fi închiriat cu 500 de dolari pe lună sau chiar mai puțin.

Cei care se stabilesc aici trebuie însă să învețe limba spaniolă deoarece engleza nu este foarte vorbită în Ecuador. Unul dintre dezavantajele statului este că are o infrastructură rutieră limitată.

Precum Panama, și Ecuador oferă o gamă largă de avantaje pentru pensionari, inclusiv transport la jumătate de preț pentru cei de peste 65 de ani și returnări de TVA la numeroase produse cumpărate.

3. Malaezia

Malaezia le oferă locuitorilor plaje tropicale, păduri greu accesibile și o metropolă agitată precum Kuala Lumpur.

Fosta colonie britanică este și una dintre țările cu cele mai mici costuri de trai din lume. Limba engleză se vorbește pe scară largă, iar restaurantele au prețuri mici.

Potrivit revistei „International Living”, un cuplu poate trăi confortabil într-un apartament spațios de lux pentru mai puțin de 1.000 de dolari pe lună. Totuși, nu toate produsele sunt ieftine aici: multe bunuri importate, precum mașinile sau băuturile alcoolice, au prețuri mari din cauza taxelor locale.

Pensionarii care vor să se stabilească aici obțin relativ ușor documentele necesare. Viza este valabilă timp de 10 ani și se extinde asupra soției și a copiilor.

4. Spania

Spania a fost una dintre țările europene cele mai afectate de criza financiară: economia sa a intrat în recesiune în anul 2008. Drept urmare, prețurile proprietăților s-au prăbușit și numărul șomerilor a crescut.

Economia Spaniei își revine însă în prezent, având una dintre cele mai mari rate de creștere din zona euro, mai notează sursa citată. Deși șomajul rămâne ridicat, apar tot mai multe locuri de muncă, iar cererea de proprietăți imobiliare în Barcelona și în Madrid este în creștere. Totuși, agenții imobiliari estimează că prețurile sunt în continuare cu 40% mai mici față de vârful atins în 2007, ceea ce le oferă celor interesați șansa de a obține un chilipir.

Spania are una dintre cele mai bune clime din Europa, în special pe coasta Mării Mediterane, caracterizată de veri calde și însorite și de ierni blânde. În plus, Spania are și o infrastructură bună, cu drumuri moderne, o rețea extinsă de transport public și internet de mare viteză.

5. Malta

Una dintre cele mai mici și mai dens populate țări din lume, Malta ocupă o suprafață de numai 316 km2 și are o populație de 400.000 de locuitori. Vremea însorită din Malta și temperatura medie anuală de 18 grade Celsius fac din această țară o destinație căutată de pensionarii europeni, în special de către britanici.

Malta are un sistem de sănătate excelent, aflat pe locul 5 în lume într-un clasament alcătuit de Organizația Mondială a Sănătății, și care este gratuit pentru toți cetățenii săi. Conform numbeo.com, chiria lunară pentru un apartament cu trei dormitoare în capitala Valletta este de 990 de euro, iar o masă cu trei feluri pentru două persoane la restaurant costă 50 de euro.

6. Portugalia

De la plaje și terenuri de golf la sate de pescari și orașe medievale, Portugalia este una dintre destinațiile îndrăgite de expați, unde limba engleză este vorbită pe scară largă.

Capitala Lisabona este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și totodată unul dintre orașele în care este cel mai bine să trăiești, conform unui studiu recent al Economist Intelligence Unit.

Destinația cea mai căutată de către persoanele în vârstă este coasta Algarve, cunoscută pentru apa azurie a Oceanului Atlantic, pentru vremea însorită și temperaturile cuprinse între 12 grade Celsius (în ianuarie) și 24 grade Celsius (în iulie).

Portugalia oferă un regim de taxe avantajos pentru expați, în sensul că pensiile din țara de origine pot fi scutite de impozit pe venit pentru o perioadă de timp de până la un deceniu, scrie BBC.

7. Thailanda

Cunoscută și drept „Tărâmul zâmbetelor”, Thailanda le oferă expaților ajunși la pensie costuri de trai reduse, un climat tropical și o cultură care respectă oamenii în vârstă. De asemenea, pensiile din țara de origine nu sunt taxate de stat.

Un prânz tipic thailandez luat în oraș poate costa numai un dolar.

Viza necesară pentru pensionari se înnoiește anual, fiind disponibilă tuturor pensionarilor cu pensii lunare de peste 1.800 de dolari sau pensionarilor care depun 22.125 de dolari într-un cont bancar din Thailanda.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: