Cea mai veche fosilă de om din Europa a fost descoperită în Peştera cu Oase din sud-vestul României şi are circa 40.000 de ani. Analiza genetică a maxilarului găsit în România arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neanderthalienii atunci când au migrat în Europa.
În anul 2002, un maxilar uman vechi de aproximativ 40.000 de ani a fost găsit de către speologii români în Peştera cu Oase din sud-vestul României, iar situl a fost ulterior studiat de o echipă internațională condusă de cercetători ai Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”.
Un articol apărut în revista „Nature” în luna iunie analizează acest maxilar.
Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționară din Germania, Harvard Medical School (SUA) şi Laboratorul de Evoluția Vertebratelor și Origine Umană din Beijing (China) au analizat ADN-ul din această fosilă, care este cea mai veche din Europa aparținând oamenilor moderni (Homo sapiens).
Ei estimează că 6-9 % din genomul păstrat în os provine de la un strămoş Neanderthalian. Estimând cât din lungimea ADN-ului moştenit de la un strămoş se scurtează cu fiecare generaţie, cercetatorii au stabilit că omul respectiv a avut un strămoş Neanderthalian cu 4-6 generaţii înainte, arată reprezentanţii Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”, informează adevarul.ro.
Cercetatorii au analizat ADN-ul dintr-o mandibulă cu vârsta cuprinsă între 37.000 și 42.000 de ani din Peștera cu Oase din România şi au descoperit că 6-9 % din genomul acestui individ provine de la Neanderthalieni, mai mult decât la orice alt om al carui ADN a fost secvenţiat până în prezent.
„Toţi oamenii de astăzi cu rădăcini în afara Africii sub-sahariene au 1-3% ADN Neandertalian în genomul lor. Până în prezent, cercetătorii au crezut că oamenii moderni provenind din Africa s-au încrucişat cu Neanderthalienii în Orientul Mijlociu acum 50.000 – 60.000 de ani, înainte de a se răspândi în Asia, Europa şi restul lumii. Cu toate acestea, datarea cu radiocarbon a oaselor aparţinând oamenilor moderni din situri din Europa sugerează că oamenii moderni fosili şi Neanderthalienii au trăit împreună în Europa aproximativ 5000 ani”, mai arată specialiștii români.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Revoluția prețurilor la eMAG. Cele mai mari reduceri ale verii
Locuri de muncă part-time. Program scurt, salariu atractiv
Memorie și concentrare la examene, fără pastile. Un produs natural face minuni!
Descoperire de excepție în România: „Fiara teribilă” de acum 7 milioane de ani
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: