Cea mai veche dovadă a unui cult bibilic a fost descoperită la 30 de kilometri sud-vest de Ierusalim, acolo unde acum circa 3000 de ani se afla oraşul fortificat Khirbet Qeiyafa.
Excavările din oraşul Khirbet Qeiyafa au scos la iveală trei încăperi de mari dimensiuni folosite ca locuri sfinte, de adoraţie, în care se aflau diverse obiecte, de la unelte şi vase de lut până la adevărate obiecte de cult.
Cele trei altare făceau parte din complexe mai mari de clădiri, iar printre obiectele de cult de aici se numărau cinci pietre în poziţie verticală, două altare de bazalt, două vase de lut pentru libaţie (libaţia era, în antichitate, actul ritual care consta în gustarea și apoi vărsarea unei cupe de vin, lapte etc. ca omagiu adus divinității) şi două altare mobile, unul realizat din lut, celălalt din piatră.
Altarele reflectă un stil arhitectural care datează din pe vrema regelui David (probabil vă amintiţi de lupta lui David cu Goliat, din Biblie), oferind prima dovadă a unui cult în vremea lui David, potrivit profesorului Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Cercetarea este prezentată în cartea „Urmele Regelui David în Valea lui Elah”.
Datarea cu carbon a sâmburilor arşi de măslin descoperiţi la Khirbet Qeiyafa a arătat că oraşul a existat între anii 1200 şi 980 înainte de Cristos, înainte de a fi distrus în mod violent.
Potrivit tradiţiei biblice, credinţa vechilor israeliţi într-un singur Dumnezeu şi interzicerea obiectelor de cult care prezentau chipuri de om sau de animal îi diferenţiau pe aceştia de vecinii lor. Însă, nu este încă clar când s-au conturat aceste practici religioase distincte.
Nu au fost găsite oase de porc şi picturi ori sculpturi religioase, „fapt care arată că populaţia din Khirbet Qeiyafa interzicea porcul şi crearea de idoli, diferenţiindu-se astfel de cannaniţi şi filistini”, spne Garfinkel într-un comunicat publicat de Universitatea Ebraică din Ierusalim. Această descoperire, a adăugat Garfinkel, susţine şi descrierea biblică a lui David.
Profesorul sugerează că unele dintre formele şi stilurile structurilor se potrivesc cu cele descrise în Biblie. Un exemplu ar fi un altar de lut, care este decorat cu o faţadă atent lucrată, pe care apar, printre alte detalii, doi lei păzitori, două coloane şi trei păsări aşezate pe acoperiş. Altarele descoperite au forma unor temple.
Anunţul a fost privit însă cu scepticism de Aren Maeir, cercetător la Bar-Ilan University, care a studiat ruinele oraşului filistin Gath, din vecinătatea Khirbet Qeiyafa. Maeir le-a spus jurnaliştilor de la Times of Israel că noile descoperiri nu arată şi că oraşul a fost locuiţi de israeliţi şi că imaginea leilor şi a păsărilor se contrazice cu anunţul că niciun chip animal sau uman nu a fost găsit aici.
„Fără îndoială, este un sit important, dar ce anume a fost – există însă dubii în această privinţă”, a spus Maeir, care opinează că descoperirea nu aduce prea multe dovezi pentru a răspunde vechiului mister legat de Biblie: Este această carte un colecţie istorică de evenimente, în mare parte mitice, ori o combinaţie între realizate şi ficţiune.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: