Omar Mateen, atacatorul care a împușcat mortal 50 de oameni într-un club gay din Statele Unite, avea 29 de ani și era un simpatizant al Statului Islamic.
Născut în New York și crescut în Florida, Omar era cetățean american cu origini afgane.
Tatăl său, Seddique Mateen, a declarat că nu înțelege de ce fiul său a făcut masacrul din clubul Pulse și că nu știa că tânărul avea „dușmănie în inimă”, relatează BBC.
Omar Mateen a ucis 50 de oameni și a rănit alți 53 în cel mai grav atac armat din istoria recentă a Statelor Unite ale Americii. El a fost împușcat mortal de poliție.
Totuși, tatăl său a povestit că, în urmă cu ceva timp, Omar s-a înfuriat în momentul în care a văzut doi bărbați care se sărutau în Miami.
Într-o declarația postată online și adresată oamenilor din Afghanistan, țara sa natală, Seddique Mateen a spus că fiul său era „un băiat foarte bun”, care avea o soție și un copil.
Bărbatul a mai spus că nu știe de ce fiul său a comis un astfel de act în timpul lunii sfinte a postului Ramadan, adăugând că soarta persoanelor gay „nu este în mâna oamenilor” și că numai Dumnezeu îi poate judeca. După atentat a ieșit la iveală că Seddique Mateen este gazda unei emisiuni TV la un post local din California, în care exprimă păreri favorabile talibanilor din Afghanistan.
Statul Islamic a anunțat că este în spatele atacului. ISIS le ceruse deja adepților să lanseze atacuri asupra Occidentului în timpul Ramadanului. Oficialii FBI au declarat că tânărul părea să aibă o înclinație spre ideologia islamistă radicală, însă nu este clar dacă atacul este un act de terorism internațional sau unul intern. Până în acest moment nu se știe dacă SI a fost efectiv implicat sau dacă doar l-a inspirat pe Omar să comită masacrul.
Omar nu era suspectat de terorism și nu se afla pe o listă de supraveghere. Totuși, FBI l-a interogat de două ori în perioada 2013-2014, după ce Omar îi adresase unui coleg niște „remarci provocatoare”. Investigația a fost apoi închisă, mai notează BBC.
În ultimele zile, tânărul de 29 de ani a cumpărat legal mai multe arme.
Atacul a început duminică, la ora 2 noaptea (ora locală). După un schimb de focuri cu un polițist care lucra la clubul din Orlando, tânărul atacator a luat mai mulți ostatici.
La ora 5 dimineața o echipă de asalt a intrat în club, după ce poliția a primit mai multe mesaje și mai multe telefoane de la ostaticii din interior. Atacatorul a fost ucis în schimbul de focuri.
Un purtător de cuvânt al FBI a declarat că, înainte de atac, Omar Mateen a sunat la 911 și a jurat credință Statului Islamic.
Omar a lucrat la o firmă de pază și obișnuia să poarte o armă în timpul seriviciului. A fost verificat de două ori, în 2007 și în 2013, iar verificările nu au arătat nimic îngrijorător, au explicat angajatorii.
Sitora Yusufiy, fosta soție lui Omar, a declarat că bărbatul avea tulburări psihice. Ea a trăit alături de Omar timp de 4 luni în 2009. A fost abuzată fizic de el și a reușit să scape cu ajutorul familiei. Omar își bătea în mod regulat soția din diferite motive, ca de exemplu dacă nu spala rufele.
„Când se enerva, își exprima ura față de toată lumea. Era instabil și bolnav psihic: asta e singura explicație pe care o pot găsi”, a mai spus ea.
Președintele Barack Obama a descris atacul drept un „act de terorism și un act al urii”. El a mai spus că masacrul le reamintește americanilor cât de ușor este să cumperi o armă în SUA.
„Trebuie să decidem dacă vrem să fim acest gen de țară”, a spus Obama, care a militat pentru reguli mai stricte privind achiziționarea de arme.
Republicanul Donald Trump a declarat că Obama ar trebui să-și dea demisia deoarece nu a folosit cuvintele „islam radical” în momentul în care a condamnat atacul.
Înainte de tragedia din Orlando, cel mai grav atac armat din istoria SUA a fost cel de la Universitatea Virginia Tech, din 2007. 33 de oameni au murit atunci, inclusiv atacatorul, studentul Seung-Hui Cho, care s-a sinucis. Printre victime s-a aflat și profesorul israelian de origine română Liviu Librescu, ucis în timp ce își apăra studenții.
Recomandările editorilor GreatNews:
Bani gratis. Omul care va primi 1.250 de dolari pe lună fără să facă nimic în schimbul lor
Prima țară din lume care interzice complet despăduririle
Adio, monede și bancnote! Țara care ar putea renunța complet la cash
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: