Prima țară din lume care interzice complet despăduririle

Norvegia a devenit prima țară din lume care a interzis tăierile de pădure la ras, marcând astfel un pas extrem de important în lupta împotriva despăduririlor globale, relatează CNN.

Dacă tendințele din prezent se mențin, pădurile tropicale ar putea să dispară complet în următorii 100 de ani.

De asemenea, Norvegia va interzice comercializarea acelor produse care contribuie la despădurirea zonelor tropicale, notează „Huffington Post”.

Potrivit ONU, producția de ulei de palmier, soia, carne de vită și produse din lemn a dus la aproape jumătate din despăduririle din zonele tropicale.

Legiuitorii norvegieni au luat hotărârea de a găsi o soluție pentru a obține materie primă precum uleiul de palmier și lemnul, sau alimente precum soia și carnea de vită, fără să afecteze ecosistemele (impact minim sau chiar impact zero asupra mediului).

Când pădurile sunt tăiate la ras și incendiate, carbonul din copaci este eliminat sub formă de dioxid de carbon, acesta fiind principalul gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea climei.

Statul norvegian și-a demonstrat și în trecut seriozitatea în privința grijii față de mediu, mai scrie CNN. În anul 2008, Norvegia a oferit Braziliei un miliard de dolari pentru a o ajuta în lupta împotriva despăduririlor din pădurea amazoniană. Acest ajutor a dus la reducerea despăduririlor cu 75% în ultimii 7 ani.

De asemenea, Norvegia se află într-un proces de restricționare a vânzării de mașini care funcționează cu gaz până în anul 2025.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prietenul din oraș al căprioarei care a văzut pădurea doar pe telefon
Cum a fost pedepsit un om de afaceri din România care arunca deșeuri în pădure
Tăierile ilegale de pădure, amenințări la adresa siguranței naționale