Ce a spus Nadia Comăneci după ce România a ratat calificarea la Olimpiadă

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din această vară, exact la 40 de ani de când Nadia Comăneci scria istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal.

În anul 1976, Nadia Comăneci devenea prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Nadia a cucerit nu mai puțin de 3 medalii de aur la Olimpiada de la Montreal, la probele de individual compus, paralele și bârnă. La aceeași competiție, Nadia a obținut și o medalie de argint (pe echipe) și una de bronz (la sol).

În ultimii 40 de ani, echipa României a fost prezentă mereu pe podiumul olimpic, însă la vară gimnastele nu vor concura în proba pe echipe. Echipa feminină de gimnastică nu a mai ratat calificarea la Jocurile Olimpice din 1968, când competiția a fost găzduită de Mexico City.

Gimnastica românească a ratat calificarea la Jocurile Olimpice

În acest an, echipa feminină de gimnastică artistică a României a terminat pe locul 5 în concursul de calificare (doar primele 4 echipe clasate merg la Olimpiadă).

“E foarte trist. Îmi pare atât de rău că s-a întâmplat acest lucru, dar, aşa cum tot spun şi eu de ani de zile, aceste rezultate nefaste nu sunt întâmplătoare. Ştiam cu toţii şi am anticipat că într-o zi vom ajunge şi aici. Din păcate acel moment a venit şi după atâţia ani nu vom avea o echipă completă în concursul olimpic. Nu mai avem antrenori, iar cei pe care îi avem îi plătim foarte prost, nu mai avem sportive”, a declarat Nadia Comăneci pentru publicația „Q Magazine”.

„Noi, românii, avem gimnastica în sânge. Avem nevoie să o luăm de la zero”

„În România, avem aproximativ 100 de gimnaste, în timp ce în Statele Unite sunt vreo 4 milioane de copii care fac gimnastică. Avem vreo cinci-şase cluburi de gimnastică. În State, sunt 250.000 de cluburi. Din păcate, sportul în România a rămas pe loc, de aici şi rezultatele catastrofale din ultima vreme”, a mai declarat fosta gimnastă.

Nadia a mai explicat pentru sursa citată că „nu trebuie să pierdem vremea căutând vinovaţi”, ci trebuie să găsim soluții: „Nu trebuie să dăm vina pe antrenori sau sportive. Aceasta este situaţia şi ar fi util să vedem ce avem de făcut de aici înainte, pentru că este foarte mult de muncă. În ultimii ani s-au ridicat multe ţări în gimnastică, acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci dimpotrivă să ne mobilizeze. Avem nevoie să o luăm de la zero, să reconstruim gimnastica românească pe baze noi, pentru că în acest acest moment există o mare distanţă între noi şi ceilalţi. Avem nevoie să regândim sportul de masă. Speranţa există!”.

„Noi, românii, avem gimnastica în sânge, nu putem să ne plângem de milă, ci să căutăm o strategie viabilă, să începe să investim. Sportivii români au talent, au dorinţa de a reuşi, muncesc mult. Când noi am intrat acum 30 de ani pe piaţă şi toată lumea se întreba cine suntem, secretul a fost unul singur: am muncit mai mult ca ei. Muncă multă şi seriozitate, aceasta este cheia reuşitei”, a conchis Nadia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Gimnastica românească a ratat calificarea la Jocurile Olimpice
Giurgiu, noua capitală a fotbalului românesc. Astra e la un pas de titlu
Bilete de avion ieftine spre zeci de orașe din Europa. Prețuri de la 17 euro

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.