Câte calorii are un ananas întreg. Dar 100 de grame

câte calorii are un ananas întreg
Foto: pineapplesupplyco / pixabay.com

Dacă v-ați întrebat vreodată câte calorii are un ananas întreg acest articol vă va oferi răspunsul. Bineînțeles, numărul de calorii depinde de cât de mare este fructul.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de ananas conțin 50 de calorii. Prin urmare, numărul de calorii este destul de redus, chiar inferior numărului de calorii dintr-un măr de 100 de grame (care conține 52 de calorii).

Însă un ananas este mult mai mare și automat conține mult mai multe calorii. Pe de altă parte, nimeni nu mănâncă un ananas odată deoarece chiar și unul mic ajunge să cântărească aproape un kilogram.

Câte calorii are un ananas mic

Un ananas cântărește, în medie, între 900 și 1.100 de grame. Un ananas mic, de circa 900 de grame, conține 452 de calorii.

Iată și restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de ananas:

  • 0,54 grame de proteine
  • 0,12 grame de lipide
  • 13,1 grame de carbohidrați
  • 1,4 grame de fibre
  • 9,85 grame de zaharuri
  • 5,99 grame de zaharoză
  • 1,73 grame de glucoză

Câte calorii are un ananas mic – listă valori nutriționale

  • 2,12 grame de fructoză
  • 13 grame de calciu
  • 0,29 grame de fier
  • 12 grame de magneziu
  • 109 mg de potasiu
  • 1 mg de sodiu
  • 0,12 mg de zinc
  • 47,8 mg de vitamina C

De unde este originar ananasul

Ananasul este un fruct originar din America de Sud, din regiunea râurilor Parana și Paraguay aflate în sudul Braziliei și Paraguayului. Dovezile arheologice arată că fructul era deja cultivat începând de pe la 2.000 – 1.300 î.Hr. pe teritoriul de astăzi a Mexicului (de către mayași și azteci) și de pe la 1.200 – 800 î.Hr. în zona actualului Peru.

Primul european care a intrat în contact cu acest fruct a fost Cristofor Columb, în arhipelagul Guadelupa din estul Mării Caraibilor, la data de 4 noiembrie 1493. El a luat adus planta înapoi în Spania și a numit-o „piña de Indes” („pinul indienilor”).

Ulterior, exploratorii portughezi au luat fructul și l-au introdus în India pe la 1550.

Câte calorii are ananasul și când a fost cultivat în Europa

După introducerea sa în Europa, ananasul a devenit rapid un produs de lux. Europenii erau fascinați de el, însă nu a fost cultivat cu succes pe bătrânul continent până când economistul și omul de afaceri olandez Pieter de la Court nu a inventat horticutura în seră. Primele sere au fost construite lângă Leiden, pe la 1658.

Apoi, ananasul a început să fie distribuit între cultivatorii europeni. A ajuns în Anglia în 1719, iar în Franța în 1730. Regele francez Ludovic al XV-lea a mâncat fructe ce fuseseră crescute la Palatul de la Versailles în anul 1733.

Ananas pe post de ornament

Deoarece ananasul – fie importat, fie produs în sere – era extrem de scump din cauza transportului sau a costurilor ridicate cu echipamentele, fructul era considerat un simbol al bogăției.

Potrivit Wikipedia, inițial fructele nici nu erau mâncate, fiind folosite mai degrabă pe post de obiecte decorative până când începeau să putrezească.

Câte calorii are un ananas și cine sunt marii producători

La ora actuală, producția de ananas este dominată de țări din Asia și din America de Sud. În anul 2020, pe locul întâi în topul celor mai mari producători de ananas s-au aflat Insulele Filipine, cu 2,7 milioane de tone.

Pe locul al doilea s-a situat Costa Rica, având o producție anuală de 2,6 milioane de tone de ananas, iar podiumul a fost completat de Brazilia, cu 2,5 milioane de tone.

Urmează Indonezia, cu 2,4 milioane de tone, China cu 2,2 milioane de tone și Thailanda cu 1,7 milioane de tone.

Foto: pineapplesupplyco / pixabay.com

Câte calorii are zacusca cu vinete, ciuperi sau fasole. 12 sortimente

Câte calorii are salata coleslaw. Exemple pentru 100 de grame

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.