Caricatura din Charlie Hebdo. Ce spun ambasadorul Franței, CTP și filosoful Șora

Caricatura din Charlie Hebdo

Caricatura din Charlie Hebdo

Caricatura din Charlie Hebdo a împărțit lumea în mai multe tabere. În timp ce unii spun că îi jignesc pe români, alții spun că, de fapt, li se adresează francezilor cu prejudecăți legate de țara noastră.

O reacție a venit și de la ambasadorul Franței în România, Michele Ramis, care a spus, la o solicitare News.ro, că „această publicație nu îl angajează decât pe propriul său autor și nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacție virulentă la adresa caricaturii din Charlie Hebdo.

„Ce văd eu aici (în caricatură, n.red.) e o corcitură de om cu cioroi dințos, carnivor, care ridică deasupra capului cupa Suzanne Lenglen și strigă „Fiare vechi”. Ce poate fi această ființă decât o țigancă semiumană? Eu așa văd, că eu sunt mai limitat, nu pricep ironiile astea. Ce înseamnă strigătul ăsta?

E vorba de ocupația multora dintre cei de etnie romă de a cumpăra și vinde fier vechi, acesta fiind mai mult sau mai puțin vechi și mai mult sau mai puțin de furat. La asta este redusă campioana, româncă, de la Roland Garros”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Mihai Șora este de altă părere. Într-o postare pe Facebook, filosoful spune că nu se adresează românilor caricatura:

„1. Publicul-țintă al caricaturii din Charlie Hebdo este cel francez (lucru pe care nu par să-l înțeleagă toți comentatorii noștri).

2. Desenul ironizează tocmai mințile înțepenite în stereotipuri etnice (acele toxine pe care le cunoaștem prea bine), motiv pentru care nici nu apare numele Simonei alături, căci nu EA, ca atare, face obiectul ironiei.

3. Este, dacă vreți, o ramă în ramă (unde nu scrie „ceci n’est pas une pipe“, nici nu figurează vreun omuleț galben alături, încât să priceapă și cei care nu au exercițiul lecturii unui desen).

4. Umor îndoielnic sau nu, satiră subțire ori groasă, este, în final, consternant să vezi români (câtă frunză, câtă iarbă) care și-ar lua mintenaș pușca din cui și l-ar ciurui pe caricaturist.”

 


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version