Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt rudele de gradul 1, din acest scurt ghid vei afla în detaliu cu cine te înrudești.
Cu cine te înrudești
Poate ți se pare ciudat, însă soțul ori soția ta nu este rudă de gradul 1. De fapt, nici nu este rudă cu tine.
De asemenea, fratele sau sora ta nu este rudă de gradul 1 cu tine, ci rudă de gradul 2. Iar verii primari nu sunt rude de gradul 2, ci rude de gradul 4.
Poate părea complicat la prima vedere, însă analizând legea putem desluși ițele gradelor de rudenie. Hai să vedem ce spune legea pentru a înțelege în detaliu care sunt rudele de gradul 1, dar și restul rudelor.
Ce este rudenia
Înainte de a afla care sunt rudele de gradul 1 trebuie să înțelegem ce este rudenia. Din punct de vedere legal, rudenia firească este legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun.
Există și rudenie civilă, care este legătura rezultată din adopţia încheiată în condiţiile prevăzute de lege. Aceste prevederi se regăsesc în Codul Civil, Titlul al III-lea.
Așadar, din punct de vedere legal, rudenia tipică este definită drept o legătură de sânge (sau rezultată în urma adopției). De regulă, oamenii vorbesc și despre rude prin alianță (în urma căsătoriei), însă din punct de vedere strict legal rudele sunt doar persoanele cu care avem legături de sânge sau generate în urma adopției.
Care sunt rudele de gradul 1 și cum se stabilesc gradele de rudenie
Există două tipuri principale de rudenie: în linie dreaptă sau în linie colaterală.
Rudenia este în linie dreaptă în cazul descendenţei unei persoane dintr-o altă persoană şi poate fi ascendentă sau descendentă.
În schimb, rudenia este în linie colaterală atunci când rezultă din faptul că mai multe persoane au un ascendent comun.
Codul Civil mai stipulează că gradul de rudenie se stabileşte astfel:
a) în linie dreaptă, după numărul naşterilor: astfel, copiii şi părinţii sunt rude de gradul întâi, nepoţii şi bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) în linie colaterală, după numărul naşterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau mătuşa şi nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.
Care sunt rudele de gradul 1 – listă
Aflăm și mai exact care sunt rudele de gradul 1 din Decizia nr. 2 din 5 mai 2000 privind aprobarea soluţiilor referitoare la aplicarea unitară a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit.
Această lege include o anexă, Anexa nr. 1, unde este prezentată gruparea rudelor până la gradul al patrulea inclusiv. După gradul de rudenie, rudele se grupează astfel:
1. rude de gradul întâi:
- părinți (linie dreaptă ascendentă)
- copii (linie descendentă)
Care sunt rudele de gradul al doilea
2. rude de gradul al doilea:
- bunici (linie dreaptă ascendentă)
- nepoți (linie dreaptă descendentă)
- frați/surori (linie colaterală)
3. rude de gradul al treilea:
- străbunici (linie dreaptă ascendentă)
- strănepoți (linie dreaptă descendentă)
- nepoți de frate/soră (linie colaterală)
- unchi/mătuși (linie colaterală)
Care sunt rudele de gradul 1 și de gradul 4
4. rude de gradul al patrulea:
- stră-străbunici (linie dreaptă ascendentă)
- stră-strănepoți (linie dreaptă descendentă)
- copii ai nepoților de frate/soră (linie colaterală)
- veri primari (linie colaterală)
Ce este afinitatea
Rudenia nu trebuie confundată cu afinitatea. Conform Codului Civil, afinitatea este legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ.
Rudele soţului sunt, în aceeaşi linie şi acelaşi grad, afinii celuilalt soţ. Așadar, din punct de vedere legal, cumnata sau cumnatul tău (adică sora sau fratele soțului tău) îți este afin, nu rudă. În mod similar, socrul sau soacra (tatăl sau mama soțului), îți este tot afin.
Care sunt rudele de gradul 1 și ce este filiația
În ceea ce privește filiația, filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul naşterii. Ea se poate stabili şi prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească.
Filiaţia faţă de tatăl din căsătorie se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate. În schimb, filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei (deci dacă cei 2 nu sunt căsătoriți) se stabileşte prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească.
Filiaţia se dovedeşte prin actul de naştere întocmit în registrul de stare civilă, precum şi cu certificatul de naştere eliberat pe baza acestuia. În cazul copilului din căsătorie, dovada se face prin actul de naştere şi prin actul de căsătorie al părinţilor, trecute în registrele de stare civilă, precum şi prin certificatele de stare civilă corespunzătoare.
Foto: White77 / damialdetafuentes / klimkin / Clard / Victoria_Watercolor / pixabay.com
Dacă acest articol ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Care este last name și cum îl deosebești de first name
Care este prenumele și cum îl deosebești de numele de familie
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: