„Cai sălbatici”, un film despre frumusețile Deltei Dunării, va fi proiectat la Washington

cai salbatici
Cai sălbatici din Letea, Delta Dunării. Foto: Captură YouTube

„Cai sălbatici”, documentarul regizorului Dan Curean, va fi proiectat în cadrul unui festival de filme de mediu din Washington, capitala SUA, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews.

Documentarul lui Dan Curean a câștigat, în 2012, premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar în cadrul competiției Ecocinematograff. Filmul ne poartă prin Delta Dunării, mai exact prin pădurea Letea, celebră pentru caii sălbăticiți care se adăpostesc aici.

După căderea comunismului și colapsul agriculturii de stat, caii din deltă au fost eliberați în sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, iar pe timpul iernii se adăpostesc la Letea. Dan Curean a vizitat Letea de-a lungul a cinci ani, unde l-a cunoscut pe Ivan, personajul principal al filmului, un copil care își petrece timpul în preajma cailor.

Documentarul va fi proiectat la Carnegie Institute for Science, Washington, pe 22 martie, în prezența regizorului Dan Curean, în cadrul festivalului Environmental Film Festival din Washington, ajuns la cea de-a 23-a ediție.

Delta Dunării, una dintre cele mai mari zone umede din lume

Proiecția are loc în cadrul unui schimb cultural între România și Statele Unite ale Americii, rezultatul unui parteneriat între Pelicam (Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni) și Environmental Film Festival Washington.

„Pelicam reușește astfel să pună pe agenda internațională problemele de mediu din România, dar și unicitatea patrimoniului natural din țara noastră. Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei. Reprezintă 2,5% din suprafața României și e una dintre cele mai mari zone umede din lume. Delta Dunării este un adevărat muzeu viu al biodiversității, cu peste 30 de tipuri de ecosisteme”, se arată în comunicatul de presă.

Filmul „Cai sălbatici” a fost proiectat pentru prima dată în cadrul la primei ediții a Festivalului Pelicam, în 2012. Cea de-a patra ediție a Pelicam va avea loc între 11 și 14 iunie, la Tulcea. Anul trecut, peste 5.000 de oameni au participat la proiecții, workshop-uri, concerte, expoziții și alte activități în cadrul festivalului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai periculos traseu din lume se redeschide pentru public
Știința superbă. Imaginile prin care înțelegi lumea mai ușor
Tezaur geto-dacic, descoperit la Bujoreni

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: