Biserica Catolică îl critică pe preotul din Ditrău care se opune imigranților

Preotul Bíró Károly ditrău

Preotul Bíró Károly. Foto: Captură video Radio Europa Liberă

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia îl critică pe preotul paroh din Ditrău, Harghita, Bíró Károly, care s-a alăturat localnicilor ce protestează împotriva celor 2 muncitori veniți din Sri Lanka pentru a lucra la o brutărie din comună.

Bíró Károly i-a adus pe enoriașii săi la o ședință a Consiliului Local din Ditrău imediat după terminarea slujbei.

„Rugămintea noastră este să nu se aducă forță de muncă din altă parte pentru că noi suntem aici. Frica noastră vine din trecut, frica noastră vine din necunoscut”, a declarat preotul în cadrul ședinței Consiliului Local, potrivit Radio Europa Liberă.

Însă Biserica Catolică consideră că preotul „s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele” și, mai mult, punctul său de vedere nu coincide cu punctul de vedere al Bisericii.

Muncitorii din Sri Lanka au rămas fără locuință, după ce gazda lor a fost amenințată

Iată întregul comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolică Alba Iulia:

Mesajul Sfântului Părinte, Papa Francisc cu ocazia celei de-a 53-a Zile mondiale a păcii se adresează fiecărui creștin și fiecărui om de bună credință: „Drumul reconcilierii cere răbdare și încredere. Nu se obține pacea dacă nu se speră. (…) Frica este adesea sursă de conflict. Deci este important de a merge dincolo de temerile noastre umane, recunoscându-ne fii nevoiași, în fața Celui care ne iubește și ne așteaptă, ca Tatăl fiului risipitor (cf. Lc 15,11-24). Cultura întâlnirii între frați și surori strică relațiile cu cultura amenințării. Face fiecare întâlnire o posibilitate și un dar al iubirii generoase a lui Dumnezeu. Ne conduce să depășim limitele orizonturilor noastre restrânse, pentru a tinde mereu să trăim fraternitatea universală, ca fii ai unicului Tată ceresc.”

Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere.

Poziția Bisericii este clară:

Totodată Biserica noastră trăiește în lume și ca parte a unei țări și a comunității internaționale acceptă ca valabile și se supune legilor în vigoare cu privire la aceste aspecte, fiind conștientă de următoarele:

În mod firesc și noi așteptăm de la toți oaspeții admiși, de la orice semen al nostru stabilit pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă în comunitățile noastre, să se adapteze cutumelor țării, poporului sau societății noastre. Cultura ospitalității este cu atât mai dezirabilă din punctul nostru de vedere cu cât nu putem uita nici un moment că toți suntem pelerini pe acest pământ pe care trăim din harul lui Dumnezeu. Nu putem să uităm nici faptul că membrii propriei noastre comunități, mii de concetățeni ai noștri sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru o viață mai bună, unde și ei la rândul lor au fost primiți cu ospitalitate; aceasta este atitudinea pe care o așteptăm și noi și o considerăm naturală.

Invităm în primul rând comunitatea implicată în aceste tensiuni din satul Ditrău, precum și toate comunitățile care se află într-o situație asemănătoare, să ia în considerare toate aceste aspecte, pentru ca în locul înverșunării să primeze omenia, rațiunea, iar înainte de toate să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine, și să se străduiască să păstreze pacea. Reprezentanții oficiali ai Bisericii, preoții să înțeleagă slujirea comunității ca una menită să calmeze emoțiile și tensiunile și nu să le intensifice, conducând astfel la dialog, nu la ură și dezbinare.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version