Muncitorii din Sri Lanka au rămas fără locuință, după ce gazda lor a fost amenințată

brutari sri lanka
Foto: Captură video Radio Europa Liberă

Cei doi muncitori din Sri Lanka ce au fost angajați de o brutărie din comuna Ditrău, județul Harghita, au rămas fără locuință, după ce gazda lor a fost amenințată, relatează postul de televiziune Digi24.

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amarashinga au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat. Din păcate însă, şi proprietara casei respective a fost amenințată.

În prezent, patronii firmei le caută celor 2 muncitori un apartament în orașul Gheorgheni, aflat la 15 kilometri de Ditrău.

„Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău – n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (…) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei”, a declarat pentru sursa citată Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Piumal şi Amarashinga au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari cu experiență (au mai lucrat în Sri Lanka, Dubai și în Qatar) şi au fost angajaţi cu forme legale prin intermediul unei firme de recrutare.

Mai mulți localnici din Ditrău – inclusiv preotul din localitate – s-au revoltat în momentul în care cei 2 muncitori au fost angajați, speriați că aceștia vor aduce cultura lor în sat. Unul dintre localnici a declarat pentru Radio Europa Liberă că a auzit numai „rele” despre imigranți.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes deoarece foarte mulți dintre localnici sunt plecați la rândul lor la muncă în Europa. Din acest motiv s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Köllő Katalin a mai declarat că în maximum o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka. Firma are nevoie de forţă de muncă calificată deoarece se află în proces de extindere cu fonduri europene.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.