Două autobuze electrice produse de compania chineză BYD au intrat de astăzi în teste pe străzile capitalei, timp de două luni, relatează digi24.ro.
Autobuzele electrice vor fi testate timp de două luni pe linia 381, pe traseul Piața Reșița — Piața Sudului — Piața Unirii — Piața Universității — Piața Romană — Piața Victoriei.
Autobuzele BYD model K9 sunt 100% electrice și funcționează cu baterii reîncărcabile, bazate pe o tehnologie de ultimă generație. Acestea asigură autobuzelor BYD o autonomie de 250 kilometri cu o singură încărcare în condiții de trafic urban.
Autobuzele electrice au fost puse la dispoziție pentru testare de reprezentanții Cefin Trucks, în baza unui acord exclusiv de reprezentare oficială în România a producătorului chinez.
Conform producătorului chinez, atributele cele mai importante ale autobuzului BYD eBus, care diferențiază acest vehicul de mijloacele de transport în comun clasice, sunt „ecologia și economia”.
„Ecologic — este complet nepoluant: zero emisii de CO2 și noxe și zgomot redus față de un vehicul propulsat de motor clasic (termic). Bateriile sunt 100% reciclabile, fără electrolit toxic și fără metale grele. Economic — motorul electric asigură o economie importantă la costurile operaționale — atât la combustibil (energia fiind mult mai ieftină decât combustibilii clasici), cât și la costurile cu mentenanța. Economia totală, calculată pentru utilizarea unui autobuz electric BYD față de un autobuz clasic, pe o durată de viață de 10 ani, este de aproximativ 330.000 euro pentru un singur autobuz. După încă 2 ani de utilizare, economia totală e de aproximativ 580.000 euro pentru un autobuz. Aceasta rezultă însumând toate costurile (preț achiziție, mentenanță, combustibil)”, se arată într-un comunicat al RATB.
Autobuzele electrice, costuri mai mici
Autobuzul BYD a obținut, la începutul anului 2013, omologarea în Uniunea Europeană, având toate aprobările pentru a fi comercializat în toate statele membre EU fără alte certificări necesare.
În România, autobuzul BYD este cunoscut din octombrie 2013, când a debutat primul program de testare în Timișoara. Până în prezent, BYD a fost testat în șapte mari orașe din România, a parcurs peste 14.000 kilometri, demonstrând că este mai economic decât un autobuz clasic (calculul realizat pe baza datelor puse la dispoziție de operatorii de transport în comun arată că media costurilor cu energia electrică necesară alimentării a fost de 10,30 euro/100 kilometri, față de 45,33 euro/100 kilometri — media costurilor aferente consumului de motorină al unui autobuz clasic).
Pentru 2015, RATB are prevăzută la capitolul investiții demararea unei licitații pentru achiziționarea unui număr de 500 de autobuze pe un program multinațional de patru ani. RATB ar avea nevoie, pe traseu, de 900 de autobuze, deși acum sunt doar 767. Parcul regiei numără 1.000 de autobuze, însă o parte nu pot fi folosite din cauza lipsei unor piese de schimb.
Parcul circulant al RATB este format în prezent din 287 de tramvaie, 767 de autobuze și 186 de troleibuze. Toate acestea deservesc un număr de 146 de linii: 23 de linii de tramvai, 17 de troleibuz și 116 de autobuz.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Locuri de muncă în străinătate pentru bucătari și ospătari. Oferte în Franța și Germania
Patru universități din România, în Top 250 cele mai bune universități pe specializări
Locuri de muncă în Anglia. UK oferă bani pentru găsirea unui job
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: