Ce este procedura de liposucție
Liposucția se mai numește lipoaspirație și este procedura prin care se extrage țesutul adipos din diferite părți ale corpului, mai ales din zona abdominală, pentru că aceasta este zona în care stratul de grăsime continuă să se mențină, chiar și în ciuda dietei alimentare sau a exercițiilor fizice făcute de pacient.
Cele mai vizate părți care pot fi supuse procedurii de liposucție sunt:
- abdomenul;
- coapsele;
- brațele;
- șoldurile;
- zona spatelui;
- fesele;
- partea anterioară a genunchilor;
- gâtul (gușa);
- pieptul.
De asemenea, liposucția mai poate fi recomandată și pentru tratarea unor afecțiuni precum:
- ginecomastia (creșterea în volum a glandei mamare la bărbați);
- sindromul lipodistrofic (grăsimea se depune numai în anumite părți ale corpului).
Cine sunt candidați pentru liposucție
Procedura de liposucție se recomandă persoanelor care au o stare de sănătate bună (nu suferă de afecțiuni precum hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, sistem imunitar deficitar, diabet zaharat, afecțiuni pulmonare, insuficiență renală, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral), o greutate normală și mai ales stabilă. De asemenea, sunt candidați pentru o asemenea intervenție persoanele care au un tonus bun și nu au o laxitate a pielii. Dacă pielea are o asemenea problemă, este posibil ca pacientul să aibă nevoie și de înlăturarea excesului de piele. În caz contrar, pielea poate arăta dizgrațios.
În ce constă intervenția de liposucție. Tehnicile liposucției
Procedura chirurgicală presupune pregătirea preoperatorie a pacientului. Acesta primește un sedativ, pentru ca disconfortul să fie cât mai suportabil. De asemenea, se face o dezinfecție a zonei care urmează să fie supusă intervenției, cu ajutorul unei soluții antiseptice.
Există mai multe tehnici de liposucție:
- liposucția clasică: chirurgul injectează în țesutul gras o soluție specială, care poate conține și un anestezic.
- liposucția cu ultrasunete: acestea ajută la distrugerea legăturilor dintre celule, astfel că acestea vor putea fi extrase mult mai ușor.
- liposucția cu laser: se introduce o canulă în țesutul grăsos, care are rolul de a topi celulele grăsoase. Procedura durează destul de mult pentru că este nevoie de mișcări lente din partea chirurgului.
- liposucția cu jet de apă: cu ajutorul unui jet de apă se dislocă celulele grăsoase de restul țesutului și se aspiră. Dacă tehnica trebuie făcută pe o porțiune nu foarte extinsă, pacientul poate fi anesteziat local și sedat.
Rezultatele liposucției
Efectele procedurii pot fi permanente, dacă pacientul reușește să se mențină la greutatea normală. Este foarte posibil de asemenea ca, dacă pacientul ia în greutate, grăsimea să nu se mai depună în aceeași parte a corpului, ci în altele.
Rezultatele procedurii de liposucție sunt evaluate după 4 săptămâni de la operație, de medicul specialist. Pacienții care au suferit o procedură de liposucție pot petrece o noapte în spital, sau pot părăsi spitalul în ziua în care a fost realizată liposucția, cu condiția ca anestezia să fi fost doar locală.
Care sunt riscurile procedurii de liposucție
Riscurile liposucției sunt cele care există în toate intervențiile chirurgicale. Poate fi vorba despre risc de sângerare, de infecție, sau de reacții adverse după administrarea anestezicului. De asemenea, pot apărea echimoze, edem, dureri post intervenție, asimetrii ale pielii. Unii pacienți pot suferi leziuni permanente ale nervilor, sau modificări senzoriale ale pielii. Foarte important este ca procedura de liposucție să fie realizată de un chirurg cu experiență, pentru că sub stratul de grăsime pot fi vase de sânge (artere, vene), nervi care trebuie protejate.
Despre toate aceste riscuri chirurgul plastician trebuie să informeze pacientul înainte de intervenție. Pacientul trebuie să știe că după o asemenea intervenție țesutul adipos restant poate creste in dimensiuni, dacă nu adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă.
Înainte de a decide o asemenea intervenție chirurgicală trebuie consultat medicul specialist care trebuie să ofere pacientului toate informațiile de care acesta are nevoie.
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: