Adevărata voce a României. Mara, tânăra cu autism care îi cucereşte pe englezi

Mara și mama sa, Milena

Videoclipul ei de pe Youtube avea, în dimineaţa aceasta, mai puţin de 100 de vizualizări. Însă, fata aceasta are toate şansele să cucerească milioane de oameni.

Mara Prună este o fată în vârstă de 14 ani, care suferă de autism. După diagnostic, părinţii au început să citească, să caute moduri pentru a uşura viaţa fiicei lor. Şi au înţeles că singura cale de a nu lăsa autismul să preia controlul unei vieţi este o pasiune. O pasiune adevărată.

Mama fetei, Milena, spune că muzica a fost acel remediu-minune. La trei ani, părinţii i-au cumpărat Marei o claviatură electronică. Fetiţa a fost atât de încântată încât nu mai lăsa instrumentul din mâini.

“Nu ne-am gândit niciodată că va face performanță din muzică, dar din fericire această pasiune, obsesivă ce-i drept la început, a dus într-o direcție foarte fericită”, spune Milena Prună, pentru citynews.ro.

Fetiţa a început să studieze pianul din clasa a II-a. La început, venea la profesoara Eva Butean alături de un însoţitor, a cărui sarcină era să faciliteze comunicarea dintre Mara şi îndrumătorul său. Apoi, nu a mai fost nevoie de un astfel de intermediar. De patru ani, fata e îndrumată de un alt profesor cu mare experienţă: Cristian Bence-Muk, de la Academia de Muzică.

În urmă cu puţin timp, Mara a fost invitată la o şcoală de muzică din Londra, The Purcell School.

„Ne-am dus la școala din Londra. Ne-au invitat pur și simplu să vedem ce-i acolo. Am cunoscut-o pe șefa departamentului de compoziție, pentru că aia mă interesa. Să studiez compoziție. Și nu am uitat să duc cu mine și partiturile mele, compozițiile mele. Ne-am împrietenit de când ne-am văzut. S-a bucurat foarte mult că vine un compozitor român la ei în școală, care e și fată. I-au plăcut mult compozițiile mele”, spune Mara.

Şefa departamentului de compoziţie a fost uimită de Mara şi a rugat-o pe directoarea şcolii să o înscrie pe fată direct la audiţia principală. Şi aşa s-a întâmplat.

„Mă așteptam să fie foarte greu. A fost extenuant. A durat 7 ore, cu o pauză de masă. La prima probă a trebuit să scriu o piesă într-o oră și jumătate, după câteva note. Ce am făcut acolo … A fost ceva de genul că nici eu nu știam că pot să fac așa ceva. A doua probă de compoziție presupunea să vorbesc despre piesele mele”, povestește Mara. Apoi, fata a reuşit să treacă şi de probele de pian şi voce.

Mara Prună a primit o bursă integrală la şcoala londoneză, pentru a studia compoziţia şi, secundar, pianul. „Cred că mă așteaptă Paradisul. Să înțelegeți: e o insulă minunată, dar e ca orice loc de pe Pământ. Imperfect. Este totuși un loc frumos și primitor în care oamenii abia așteaptă să îmi vadă potențialul și nu să îmi vâneze greșelile. Metodele lor de predare sunt axate pe nevoile individului și se vede că le pasă”, e convinsă Mara.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

În pat cu dușmanul. Fuga dintr-o închisoare fără gratii, după 24 de ani
Doi astronauți gemeni, implicați într-un proiect spectaculos
Premieră istorică în România. Un observator a descoperit o explozie stelară dintr-o altă galaxie

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.