A fost modificată legea care permite vânarea urșilor, după ce un urs a omorât o fată pe munte. Ce s-a schimbat

urs munte
Fotografie cu rol ilustrativ. Foto: Bergadder / pixabay.com

Parlamentarii au adoptat luni, 15 iulie, o lege care permite vânarea unui număr mai mare de urși bruni, după ce o tânără în vârstă de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Deputații au ținut și un moment de reculegere, în plen, în memoria fetei.

Proiectul de lege prevede, pentru anii 2024 și 2025, împușcarea unui număr de 481 de urși bruni pe an (426 de urși ca prevenție, iar 55 ca intervenție). Până acum, cota de prevenție din România era de 220 de urși bruni pe an.

Concret, legea stipulează că, în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anii 2024 și 2025 se aprobă un număr de 426 exemplare de urs brun pe an, care reprezintă nivel de prevenție la nivel național, și un număr de 55 exemplare de urs brun pe an, care reprezintă nivel de intervenție la nivel național.

Repartiția exemplarelor de urs brun prevăzute ce urmează să fie împușcate se face potrivit anexei nr. 5 din lege, care prevede câți urși vor fi împușcați în fiecare județ, și care poate fi consultată aici.

Conform legii, nivelul de prevenție reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, în scopul prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs.

Nivel de intervenție reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 197/2022, nu pot fi aplicate.

Începând cu anul 2026, numărul de exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție și repartiția pe județe și fonduri cinegetice se stabilește până la data de 15 mai a fiecărui an, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de vânătoare pe baza Studiului privind analiza probelor genetice, stabilirea numărului minim de indivizi la nivel național, a diversității genetice și a structurii populaționale, realizat de autoritate.

Proiectul de lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.