Arhitectura clădirilor istorice se îmbină armonios cu cea modernă în Piața Nathan Phillips din Toronto. Foto: Paolo Costa Baldi via Wikimedia Commons

“Lonely Planet” a realizat un top al orașelor care merită să fie vizitate în 2015, luând în calcul nu doar atracțiile istorice și culturale, ci și evenimente pe care cele zece orașe le găzduiesc în acest an, relatează agerpres.ro.

Clasamentul include metropole celebre care au mereu câte ceva nou de oferit vizitatorilor, dar și orășele mai puțin cunoscute la nivel mondial.

Washington — un veritabil centru cultural și de divertisment

Washington DC este principalul oraș recomandat de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. Capitala SUA a devansat astfel Parisul sau Londra, care au condus clasamentul pentru anii 2014, respectiv 2012. Dincolo de rolul său în istoria și în viața politică a SUA, Washingtonul este o atracție turistică prin numeroasele sale obiective: Casa Albă, care a fost redeschisă și poate fi vizitată de publicul larg, sau muzeele naționale aflate sub cupola Institutului Smithsonian.

Muzeele vor intra într-un amplu proces de reamenajare care vizează îmbunătățirea accesului vizitatorilor, a serviciilor educative, crearea unor intrări vizibile și a unor pasaje între muzee și grădini, precum și înlocuirea instalațiilor învechite.

Înființat în 1846, Institutul Smithsonian reunește 19 muzee naționale, printre care se numără și Galeria Națională de Artă. În 2013, muzeele au primit aproximativ 30 de milioane de vizitatori.

washington
Case în Washington. Foto: AgnosticPreachersKid via Wikimedia Commons

El Chalten — capitala drumețiilor în Argentina

Deși este un oraș mic, El Chalten din Argentina ocupă locul secund în clasamentul “Lonely Planet”, datorat probabil amplasării sale în apropierea Parcului Național Los Glaciares, în provincia Santa Cruz, care îl face să fie extrem de vizitat de iubitorii de drumeții.

În plus, în 2015 El Chalten aniversează 30 de ani de existență. Beneficiază de locuri special amenajate pentru camping, iar în timpul sezonului de drumeții (noiembrie-februarie), este un adevărat furnicar. Orașul a fost construit în 1985 de guvernul Argentinei pentru a definitiva o dispută de graniță cu Chile.

el chalten
El Chalten. Foto: David via Wikimedia Commons

Milano — gazda Expoziției Mondiale în 2015

Cunoscut ca fiind capitala modei în Italia, Milano va găzdui Expoziția Mondială 2015, un eveniment impresionant în care mai mult de o sută de țări vor fi prezente cu câte un pavilion prin care vor reflecta în felul propriu tema evenimentului — “Feeding the Planet — Energy for Life” (“Să hrănim planeta — energie pentru viață”).

Potrivit organizatorilor, complexul expozițional se va întinde pe o suprafață de 110 hectare. Sunt așteptați peste 30 de milioane de vizitatori.

milano
Domul din Milano. Foto: Friedrichstrasse via Wikimedia Commons

Zermatt — colțul de rai al iubitorilor sporturilor de iarnă

Situat în apropierea celebrului masiv Matterhorn, cunoscut de localnici drept “Muntele Munților”, cu o altitudine de 4.478 metri, orașul elvețian Zermatt va marca anul viitor 150 de ani de la prima escaladare cu succes a masivului. Reușita, consemnată la 14 iulie 1865, aparține echipei alpiniștilor englezi conduși de Edward Whymper, care au reușit să escaladeze masivul pe cel mai greu traseu, traversând peretele estic al muntelui.

Orașul este vizitat de mii de turiști în fiecare an atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât și pentru drumeții în timpul sezonului cald, zona având trasee turistice foarte bine organizate, inclusiv o cale ferată complet electrificată ce le asigură turiștilor o mobilitate excelentă.

zermatt
Zermatt, la poalele masivului Matterhorn. Foto: Chensiyuan via Wikimedia Commons

La Valletta — o frumoasă cetate la Mediterana

Oraș-port la Mediterana cu o istorie impresionantă de aproape cinci sute de ani, La Valletta, capitala statului Malta, este al cincilea oraș propus de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. La anul se împlinesc 450 de ani de la asediul sângeros al Imperiului Otoman asupra cetății orașului, când cavalerii maltezi au opus rezistență turcilor. Vor fi organizate numeroase evenimente în amintirea faptelor cavalerilor maltezi.

Orașul impresionează prin arhitectura în stil baroc. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a suferit distrugeri serioase în urma bombardamentelor, astfel că au apărut clădiri cu arhitectură modernă. În 1980, orașul a fost inclus în lista siturilor Patrimoniului Mondial de UNESCO.

la valletta
Grădină în capitala Maltei. Foto: Simon Slator via Wikimedia Commons

Plovdiv — un amestec de istorie și modernitate în Balcani

Al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, Plovdiv a fost un important centru al regatului tracilor, denumit Eumolpias, după numele regelui trac Eumolpos, considerat în mitologia tracă fiul zeului Poseidon.

În 2019 Plovdiv va fi capitala europeană a culturii. Peisajul extraordinar al zonei, amestecul arhitectural de vechi și modern, patrimoniul cultural și istoric acumulat de-a lungul timpului prin prezența imperiilor — Roman, Bizantin, Otoman — care și-au pus amprenta asupra sa, fac din acest al doilea oraș al Bulgariei o destinație interesantă de vacanță pentru 2015.

plovdiv
Muzeul de Etnografie din Plovdiv. Foto: Klearchos Kapoutsis via Wikimedia Commons

Salisbury — orașul unde a fost semnat cel mai important document al democrației britanice

Așezat în ținutul Wiltshire, din sudul Angliei, orașul Salisbury este cunoscut în întreaga lume în special datorită ansamblului megalitic de la Stonehenge și al catedralei impresionante unde a fost semnat în urmă cu aproape 800 de ani, în iunie 1215, documentul fundamental pentru democrația modernă britanică — Magna Charta Libertatum (Marea Cartă a Libertăților). Documentul a constituit baza libertăților constituționale britanice și a inspirat redactarea Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii și a actualei Constituții americane.

Anul viitor, din februarie până în noiembrie, pe teritoriul Regatului Unit, și în special la Salisbury, vor fi organizate numeroase evenimente, conferințe, expoziții, proiecții de filme, spectacole de teatru, lansări de carte și documentare TV pentru a marca cei 800 de ani de la semnarea în catedrala din Salisbury a Marii Cărți a Libertăților.

salisbury
Râul Avon trece prin Salisbury. Foto: Richard Avery via Wikimedia Commons

Viena va sărbători 150 de ani de la inaugurarea bulevardului “Ringstrasse”

Pe „Ringstrasse”, cel mai renumit bulevard din Viena, cu o lungime de 5,3 km, se află numeroase clădiri reprezentative pentru ultimele două secole de istorie ale statului austriac. Parlamentul, primăria Vienei, Opera de Stat, Muzeul de Istorie naturală, Muzeul de arte plastice, Universitatea, Bursa din Viena sunt doar câteva din clădirile reprezentative, considerate adevărate opere de artă.

Cei mai renumiți designeri și cele mai mari case de produse de lux din lume au un magazin pe Ringstrasse, fiind totodată un loc de promenadă căutat de toți cei care vizitează Viena. Bulevardul a fost inaugurat la 1 mai 1865 de către împăratul Franz Josef, în cadrul unei ceremonii fastuoase.

În plus, Austria va găzdui anul viitor, în perioada 19-23 mai, concursul Eurovision.

viena
Cartier modern din Viena. Foto: Fabian Lackner via Wikimedia Commons

Chennai — un oraș impresionant din Asia de Sud

Cel mai mare centru comercial, industrial și cultural din sudul Indiei, port la Golful Bengal și un adevărat centru IT, Chennai a fost inclus de Lonely Planet în topul orașelor de vizitat în 2015.

Templele, plajele, grădinile superbe și parcurile tematice reprezintă excelente modalități de petrecere a timpului liber, atât pentru localnici, cât și pentru turiștii străini. Parcul Zoologic Anna Arignar este unul dintre cele mai mari din lume, atrăgând anual milioane de vizitatori.

chennai
Galeria Națională de Artă din Chennai. Foto: Slasha via Wikimedia Commons

Toronto — gazda Jocurilor Panamericane în 2015

Una dintre cele mai interesante metropole multiculturale ale planetei, cu peste 140 de limbi vorbite pe străzile sale, Toronto se numără printre recomandările Lonely Planet.

În perioada 10-26 iulie, aici se va desfășura cea de-a 17-a ediție a Jocurilor Panamericane. Un număr de 41 de națiuni participante vor avea peste 6.000 de atleți care se vor întrece în 36 de ramuri sportive pentru cele 365 de medalii decernate. Organizatorii estimează că, în perioada Jocurilor, numărul vizitatorilor în Toronto va crește cu peste 250.000 față numărul obișnuit de turiști pentru acea perioadă a anului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: