21:12. Potrivit Reuters, Recep Tayyip Erdogan i-a sunat pe premier si pe liderul partidului nationalist pentru a-i felicita pentru rezultatul referendumului de duminica, ce a fost „clar”, au afirmat surse prezidentiale citate de Reuters. Sursele din cadrul presedintiei turce au mai afirmat ca Erdogan i-a spus premierului Binali Yildirim ca este recunoscator natiunii ca si-a aratat vointa la urne. Potrivit agentiei de stat Anadolu, dupa numararea a 98,2% dintre buletine, voturile celor care au votat la referendum pentru extinderea prerogativelor presedintelui reprezinta 51,31%.
20:50. Peste 55% dintre turcii din România au votat împotriva modificării Constituției la referendum, iar peste 44,6% au votat pentru, arată rezultatele parțiale anunțate după numărarea a 1.846 de voturi, informează News.ro.
20:35. Rezultatul strâns în referendumul constituțional din Turcia. După ce au fost numărate peste 95% dintre voturi, datele arată că 51,7% dintre cei care au participat la vot au pus ștampila pe „DA”, pentru modificarea contituției. Tabăra susținătorilor „DA”, cu Erdogan în frunte, a obținut mult mai puține voturi decât se aștepta. De asemenea, voturile majoritare „NU” au fost în cele trei mari orașe din Turcia: Istanbul, Ankara și Izmir, dar și în sud-estul țării, majoritar kurd.
Turcii au votat astăzi în cadrul unui referendum foarte important pentru redefinirea sistemului politic al țării, dar și pentru viitoarele relații cu Occidentul.
Peste 55 de milioane de cetățeni turci cu drept de vot sunt chemați să spună dacă doresc revizuirea constituției, care prevede desființarea postului de prim ministru în favoare unui președinte cu puteri mai mari.
„Duminica aceasta este ziua în care poporul nostru va da o lecție acelor țări europene care au fost implicate în tot soiul de ilegalități pentru a ne descuraja în ultimele două luni”, a declarat Erdogan, la ultimul miting dinaintea referendumului, făcând aluzie la țările în care există mari comunități turce și au interzis mitingurile electorale.
„Este ziua în care vom da un răspuns. Vom răspunde și Germaniei, la fel și Austriei, Belgiei și Elveției, dar și Suediei”, a mai adăugat Erdogan.
La mai multe mitinguri, Erdogan l-a acuzat pe Kemal Kilicdaroglu, liderul celui mai mare partid de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului, că a conspirat cu persoane pe care guvernul îi acuză de implicare în puciul din iulie 2016.
„El spune fix ceea ce-i șoptește la ureche șarlatanul din Pennsylvania”, a declarat Erdogan, referindu-se la predicatorul turc Fethullah Gulen, exilat în SUA, pe care guvernul de la Ankara îl acuză că s-ar fi aflat în spatele puciului eșuat.
Potrivit unui raport semnat de Sinan Ekim și Kemal Kirisci, de la Think-Tank Brooking Institution, dacă turcii decid în urma referendumului ca președintele să aibă puteri sporite, Recep Tayyip Erdogan ar putea „declanșa cea mai drastică restructurare în cei 94 de ani de istorie a politicii turce și a sistemului său de guvernare”.
Turcia se află în continuare în stare de urgență, după puciul ratat, în urma căruia 47.000 de persoane au fost arestate și peste 100.000 au fost demise sau suspendate din funcții.
FOTO: Mstyslav Chernov/Wikimedia
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: