Radiații la Muzeul de Geologie din centrul Bucureștiului

muzeul de geologie radiații
Mamutul radioactiv depozitat sub o prelată / Muzeul de Geologie. Foto: tolo.ro

Ieri, o anchetă publicată de „Gazeta Sporturilor” și de site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan arăta că la Muzeul de Geologie din centrul Bucureștiului radiațiile sunt mult peste normele admise.

O primă versiune a articolului publicat de jurnalistul de investigație arata că radiațiile din depozitul muzeului erau de 200.000 de ori mai mari peste cele admise. Între timp, Cătălin Tolontan a rectificat articolul, precizând că, de fapt, în depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.

Potrivit jurnaliștilor, un raport oficial care conținea măsurătorile conținea o greșeală de redactare care a indus în eroare ziarul „Gazeta Sporturilor”, unde a apărut ancheta.

Astfel, autorii raportului arătau că în anumite locuri din depozit radiațiile erau de 4.000 și de 21.680 de μSv/h. De fapt, radiațiile erau de 4,000, respectiv de 21,680 de μSv/h (adică 4, respectiv 21 μSv/h).

Măsurătorile realizate în aprilie 2016 arată că, în depozitul muzeului, unde se află fosile și roci contaminate radioactiv și depozitate necorespunzător, doza ambientală este cuprinsă între 4,000 și 21,680 μSv/h.

Ancheta GSP susține că aceste valori sunt chiar și de 200 de ori mai mari decât cele maxime admise.

De fapt, radiațiile nu depășesc standardele internaționale impuse în domeniu.

GreatNews a explicat AICI acest lucru.

Investigația mai arata că un raport de sănătate publică din mai 2016 a fost ascuns de conducerea muzeului (de Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Român de care ține și Muzeul de Geologie, și de directoarea muzeului Rodica Tița), dar și de Ministerul Cercetării şi Inovării.

”Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, Raport de radiometrie, 12 mai 2016, Muzeul Național de Geologie

Iată ce se spune și despre mamutul depozitat în curte: ”Materialul fosil este depozitat în aer liber, acoperit cu o prelată, mascat de un placaj, neexistând o delimitare strictă a perimetrului, depozitul nefiind marcat cu semnul convențional specific radiațiilor ionizante”.

Semnul radiațiilor ionizante este triunghiul galben cu simbolul negru al alertei de contaminare.

”În cazul pivniței, ca și în cazul mamutului, pe lângă efectul distructiv al radiațiilor gamma generat de expunerea externă, trebuie avute în vedere și emanațiile de radon, care contribuie suplimentar la iradierea personalului expus”, Raport de radiometrie, 12 mai 2016, Muzeul Național de Geologie

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.