Cele mai sângeroase atentate teroriste din istoria recentă a Europei

Numărul persoanelor decedate în atentatul comis cu un camion la Nisa a ajuns la 84.

Potrivit autorităților, 100 de persoane sunt rănite, dintre care 18 se află în stare critică. Printre răniți s-ar afla și un bărbat și o femeie din România, un cuplu. Rănile pe care le-au suferit nu le-ar pune viața în pericol.

Potrivit unor surse citate de presa franceză, în camion s-ar fi găsit actele unui cetățean francez de origine tunisiană, în vârstă de 31 de ani. Acesta ar fi parcurs cu camionul, prin mulțime, aproximativ 2 kilometri. Ar fi tras spre polițiști cu un pistol de calibru mic.

Despre cetățeanul de origine tunisiană, ai cărui acte s-au găsit în camion, se mai știe că ar fi avut cazierul pătat, însă faptele sale din trecut nu au avut legătură cu terorismul. Camionul ar fi fost închiriat din regiunea Provence-Alpes-Cote d`Azur.

„Toată Franța este sub amenințarea terorismului islamist”, a declarat președintele francez Francois Hollande.

Victime ale terorismului au căzut sute de oameni în ultimii ani în Europa. Iată care au fost printre cele mai sângeroase atentate în istoria recentă a Europei.

28 iunie 2016. Turcia. 43 de morți și 94 de răniți

Trei atacatori cu arme și bombe au intrat în aeroportul Ataturk și au început să atace când au ajuns la punctul de control. Cei trei erau militanți ISIS.

22 martie 2016. Belgia. 34 de morți și 198 de răniți

Două explozii au loc în Aeroportul Zaventem și una în stația de metrou Maelbeek. Gruparea teroristă ISIS revendică atentatele. Cei trei au fost identificați ca frații Khalid și Brahim El Bakraoui, respectiv Najim Lacchraoui.

13 noiembrie 2015. Franța. 129 de morți și 352 de răniți

La stadionul Stade de France din orașul Saint-Denis au avut loc trei explozii în urma cărora au decedat cinci persoane. Primele împușcături au avut loc în jurul orei 22:20 asupra persoanele aflate în zona cafe-barului Le Carillon. Apoi, atacatorii au transversat strada și au deschis focul asupra restaurantului Le Petit Cambodge ucigând 11 persoane.

În jurul orei 22:30, o persoană înarmată, conducând un scuter, a deschis focul asupra terasei restaurantului italian La Casa Nostra și a ucis 5 persoane și a rănit grav alte 8 persoane. La ora 22:40, un sinucigaș cu bombă a intrat în cafeneaua Comptoir Voltaire, din apropierea teatrului Bataclan, a plasat comanda, iar apoi a detonat bomba, rănind 15 persoane.

Apoi, două persoane înarmate au deschis focul asupra restaurantului La Belle Equipe, aflat la colțul străzilor Charonne și Faidherbe, și au ucis 19 persoane și au rănit grav 14 persoane. În timp ce avea loc un concert al grupului american de hard rock Eagles of Death Metal, au fost uciși peste 100 de spectatori

10 octombrie 2015. Turcia. 95 de morți, 246 de răniți

Un atentat cu bombă a avut loc la un miting care a avut loc la Ankara.

20 iulie 2015. Turcia. 34 de morți, peste 100 de răniți

Localitatea Suruc din districtul Șanliurfa a fost lovită de un atac cu bombă. Anchetatorii au stabilit că teroristul sinucigaș avea legături cu ISIS.

7 ianuarie 2015. Franța. 12 morți și 11 răniți

Doi atacatori mascați au intrat înarmați în redacția revistei Charlie Hebdo și deschid focul și ucid 10 jurnaliști. La ieșire au omorât și doi polițiști.

24 mai 2014. Belgia. 4 morți

Un francez de origine algeriană a deschis focul la intrarea în Muzeul evreiesc din Bruxelles.

11 mai 2013. Turcia. 52 de morți, 146 de răniți

Au fost atacuri cu mașini capcană la Reyhanli.

18 iulie 2012. Bulgaria. 5 morți

În apropiere de aeroportul din Burgas a explodat o bombă amplasată într-un autocar în care erau turiști israelieni. La orginea atacul s-ar fi aflat gruparea Hezbollah.

22 iulie 2011. Norvegia. 69 de morți

Anders Breivik, un extremist de dreapta a detonat o bombă în sediul guvernului de la Oslo apoi a mers pe insulat Utoya, unde a avea loc o tabără a tinerilor socialiști norvegieni și a împușcat la întâmplare. A fost condamnat la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare.

7 iulie 2005. Mare Britanie. 56 de morți și 700 de răniți

Patru atacuri sinucigașe cu bombă au fost comise la metrou și într-un autobuz. Atacurile au fost revendicate de Al-Qaida.

11 martie 2004. Spania. 191 de morți și peste 2.000 de răniți

La Madrid au explodat 10 bombe în suburbii și între patru trenuri. Atentatul a fost revendicat de Al-Qaida.

11 octombrie 2002. Finlanda. 6 morți și peste 80 de răniți

O bombă a explodat într-un centru comercial din Helsinki. Autorul a fost un tânăr de 19 ani cu probleme psihice.

15 august 1998. Marea Britanie. 29 de morți și 220 de răniți

În centrul provinciei Ulster a explodat o mașină-capcană. Atentatul a fost revendicat de o fracțiune disidentă a organizației Armata Republicană Irlandeză, care se opunea procesului de pace cu Irlanda de Nord.

25 iulie 1995. Franța. 8 morți

O bombă a explodat în stația „Saint-Michel” din Paris. Atentatul a fost revendicat de o grupare de extremiști islamiști algerieni. În vara anului 1995 au fost mai multe atentate teroriste, în urma cărora au fost peste 200 de răniți.

giphy

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: