Atentat în Franța, de Ziua Națională. Cel puțin 84 de oameni au murit

camion
Camionul care a intrat în mulțime. Foto: Twitter

84 de persoane au murit, după ce un camion a intrat în mulțimea care celebra Ziua Națională a Franței în orașul Nisa din sudul Franței, iar alte 202 au fost rănite. Zeci de răniți se află în stare critică în spital, relatează BBC. Oamenii se adunaseră pentru a urmări focul de artificii. Printre victimele ucise se numără și 10 copii.

Printre răniți se află și doi români, care primesc acum îngrijiri la spital, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Președintele Francois Hollande a declarat că Franța se află sub „amenințarea terorismului islamist”.

Autoritățile franceze au decis să prelungească starea de urgență cu încă 3 luni.

Șoferul care a condus camionul a fost ucis de poliție, anunță CNN. Presa franceză scrie că bărbatul avea 31 de ani, era de origine tunisiană și era cunoscut de poliție pentru infracțiuni minore. Documentele găsite în camion arată că bărbatul locuia la Nisa.

Inițial, autoritățile anunțaseră că 60 de oameni au murit în atentat, însă bilanțul a crescut. Potrivit televiziunii France 24, bărbatul a tras și cu o armă în mulțime. Camionul avea 16 tone și a intrat în oamenii de pe promenadă cu viteza de 60-70 de kilometri la oră.

Raluca Nedelcu Magri, o româncă din Nisa, a explicat la Digi24 că acel camion a lovit mulțimea pe zeci de metri.

Florin Pepene, un alt român stabilit în Nisa, a povestit la postul de televiziune Digi24 că a fost la doar câțiva metri de locul atentatului și că a văzut cum camionul a intrat pe zona pietonală, a ieșit,  iar apoi a intrat din nou.

Un reporter al agenției AFP a declarat că atacul s-a petrecut spre finalul focului de artificii: „Am văzut oameni loviți și bucăți care zburau în toate părțile”.

Camionul a mers în zig-zag pe promenadă. În jur de 100 de oameni au intrat în mare pentru a se salva.

Un martor a povestit pentru BBC că, în momentul în care camionul a intrat în mulțime, pe promenadă se aflau mii de oameni.

„Am mers aproape o milă și erau oameni morți peste tot. Cred că erau peste 30 de oameni morți pe jos și mulți alții răniți”, a declarat un martor pentru „The Guardian”.

Procurorul francez Jean-Michel Pretre din Nisa a explicat pentru agenția AFP că șoferul a condus vehiculul prin mulțime pe o distanță de aproximativ 2 kilometri.

După atentat, autoritățile le-au spus francezilor să rămână în locuințe.

Spitalele din Nisa au făcut un apel la populație să doneze sânge pentru răniții care sunt acum internați.

Pe rețelele de socializare au apărut și mai multe imagini care surpind festivitățile de la Nisa cu foarte puțin timp înainte de producerea tragediei.

Potrivit autoarei fotografiei, imaginea de mai jos a fost realizată cu doar câteva secunde înainte ca atacatorul să intre cu camionul în mulțime, venind din partea dreaptă:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.