În localitatea ieșeană Miroslava a fost pusă în funcțiune o centrală fotovoltaică unică în România, potrivit adevarul.ro.
Centrala este compusă din 4.200 de module fotovoltaice, iar fiecare panou este amplasat pe 97 de trackere dotate cu 97 de invertoare. Rotirea panoului se poate face la 240 de grade, iar înclinarea maximă este de 120 de grade.
Potrivit proiectului, puterea energetică a fiecărui panou este de 240Wp, sunt trei transformatoare cu putere de 400 KVA, iar puterea totală a centralei este de 1.000 KWp.
Specialiștii spun că sistemul de trackere ajută la obținerea unei cantități aproape duble de energie electrică.
Comuna Miroslava are în componență 13 sate și se află la marginea orașului Iași. Proiectul, care se întinde pe 5 hectare, a costat 23,5 milioane de lei, bugetul fiind în mare parte din fonduri europene. Economia anuală făcută de autorități ar fi de aproximativ 300.000 de euro.
„În momentul în care noi producem curent electric putem face altceva din comună: asfaltări de drumuri, alimentări cu apă, întreţinere şcoli, reparaţii şcoli sau baze sportive, sunt multe activităţi pe care vrem să le facem pe viitor, în special datorită banilor economisiţi şi a veniturilor suplimentare la buget”, a declarat Dan Niţă, primarul comunei Miroslava, pentru Adevărul.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
- Orașul din România care trece la iluminat public pe baza energiei solare
- Fotografie din România, într-o selecție National Geographic a celor mai frumoase imagini
- eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
- Se caută românce pentru îngrijirea de bătrâni în Belgia. Salariu – 1200 de euro, cazarea și masa sunt gratuite
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: