TOP. Țările cu cei mai buni vorbitori non-nativi de engleză. Pe ce loc e România

fată carte engleză limba
Foto: libellule789 / pixabay.com

Olandezii sunt cei mai buni vorbitori non-nativi de engleză, fiind urmați de norvegieni și de singaporezi. Românii ocupă o poziție bună (locul 12) în clasamentul realizat de EF Education First, o companie internațională de educație din Suedia, care este specializată în instruire lingvistică, călătorii educaționale, programe de studii academice și schimburi culturale.

La jumătatea lunii noiembrie, compania a lansat ediția din 2024 a EF English Proficiency Index (EF EPI), cel mai mare studiu internațional privind competențele de limbă engleză din diferite țări, capitale și regiuni. Raportul este publicat anual din 2011.

Pentru al șaselea an consecutiv, Olanda s-a clasat pe primul loc în clasament. Pe locul 2 se află Norvegia, iar podiumul este completat de Singapore. În total, 9 țări au fost incluse în categoria „competențe foarte ridicate”, în această ordine: Olanda, Norvegia, Singapore, Suedia, Croația, Portugalia, Danemarca, Grecia și Austria.

Alte 22 de state au fost incluse în categoria „competențe ridicate”. Astfel, pe locul 10 se află Germania, iar pe 11 Africa de Sud. România ocupă poziția 12. În aceeași categorie au fost incluse și alte state europene: Belgia (poziția 13), Finlanda (14), Polonia (15), Bulgaria (16), Ungaria (17), Slovacia (18), Estonia (20), Luxemburg (21), Lituania (23), Serbia (24), Cehia (25), Cipru (29), Elveția (31).

Sursa: Raportul 2024 al EF Education First

În total, clasamentul EF Education First include 116 state. Punctajele primite de statele din clasament au fost calculate pe baza rezultatelor testelor a 2,1 milioane de vorbitori non-nativi de engleză, cu vârsta de peste 18 ani, din 116 țări și regiuni. De asemenea, raportul arată că bărbații au competențe mai ridicate decât femeile și că tinerii profesioniști știu mai multă engleză decât studenții și adulții de peste 40 de ani.

„Peisajul global al cunoașterii limbii engleze evoluează constant”, a spus autoarea studiului Kate Bell. „În timp ce Orientul Mijlociu și Africa s-au îmbunătățit în acest an, în general observăm o scădere lentă, dar persistentă, a nivelului de engleză în rândul adulților din alte părți. Această tendință susține impresia că, în 2024, așteptările în multe țări sunt ca toată lumea să vorbească engleza, indiferent de realitate, ceea ce duce la o pierdere a concentrării asupra îmbunătățirii competențelor de limbă engleză atât în sistemul de învățământ, cât și în sectorul privat.”

Astfel, 60% dintre țări au obținut scoruri ceva mai mici în acest an decât în trecut. Totodată, diferența de gen persistă. În 40 de țări, bărbații au competențe semnificativ mai mari decât femeile. Africa rămâne excepția, fiind singurul continent în care femeile au în mod constant abilități de limbă engleză mai bune decât bărbații.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.