Sursa foto: pixabay.com
Ingrijirea pielii este importanta din considerente estetice dar si din punct de vedere al sanatatii. Vorbim de cel mai mare si cel mai expus organ din corpul omenesc, organ care indeplineste o serie de functii esentiale pentru organism. Din acest motiv, mentinerea sanatatii pielii este la fel de importanta ca si a oricarui alt organ vital. Nu este deloc dificil sa faci asta, iar, in cele ce urmeaza, iti vom arata cum trebuie sa procedezi.
Protejeaza-te de razele solare
Stim, vei spune ca o piele bronzata este atributul frumusetii si al senzualitatii, insa, si in acest caz, se aplica zicala „ce-i prea mult strica”. Expunerea prelungita si, in mod repetat, la soare creste riscul cancerului de piele – una din cele mai grave afectiuni la nivel cutanat. In plus, razele solare grabesc aparitia ridurilor si a petelor maronii pe piele. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa mai mergi la plaja, dar, atunci cand o faci, foloseste creme de protectie solara si evita orele amiezei.
Nu neglija igiena personala
Igiena este un alt factor care contribuie la mentinerea sanatatii pielii. In afara regulilor elementare, care presupun spalatul pe maini si pe fata, foloseste produse pentru igiena personala care te ajuta sa iti mentii pielea proaspata si curata, in orice moment al zilei. Evita sa folosesti sapunuri puternice (chiar daca le-ai primit drept cadou de casa noua), pentru ca acestea indeparteaza grasimea care se dezvolta, in mod natural, pe suprafata pielii, avand rolul ei bine definit. De asemenea, dupa spalare, usuca-ti pielea prin tamponare cu un prosop fin, pentru ca, astfel, se pastreaza un anumit nivel de umiditate, care asigura o buna hidratare.
Atentie la dieta!
Alimentatia este esentiala pentru mentinerea sanatatii intregului organism si, implicit, a pielii. Fructele si legumele proaspete, cerealele integrale si grasimile sanatoase sunt alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din meniul zilnic. Acestea contin vitaminele si mineralele necesare pentru mentinerea sanatatii pielii, pastrand-o fina, neteda si elastica. Daca vei sa iti pastrezi, cat mai mult timp, pielea tanara, redu consumul de alimente grele, precum carnea rosie, prajelile, mancarurile grase si cele de tip fast-food.
Scapa de stres
Starile frecvente de stres genereaza o serie de reactii in organism, care se manifesta si la nivelul pielii. Aceasta devine mai sensibila, iar pe suprafata ei pot aparea iritatii, pete sau acnee. Totodata, rolul sau protector se diminueaza, in astfel de situatii, iar in acest mod se pot instala si alte probleme mai serioase. Nu in ultimul rand, persoanele care traiesc in stres sunt predispuse la aparitia timpurie a ridurilor.
Asadar, incearca sa elimini pe cat posibil situatiile stresante din viata ta! Poti face asta organizandu-ti mai bine programul, punand mai mult accent pe activitatile relaxante si incercand sa nu te mai enervezi din orice.
Fa miscare si dormi mai mult
Daca vrei sa ai o piele sanatoasa, trebuie sa devii o persoana mai activa, pentru ca miscarea e benefica in acest sens. Miscarea imbunatateste circulatia si stimuleaza sistemul limfatic, asa ca pielea este ajutata sa elimine deseurile de pe suprafata sa si sa se regenereze mai rapid. Pentru un efect garantat, e bine ca miscarea sa vina la pachet cu 7-8 ore de somn pe noapte. In timpul somnului, pielea secreta o cantitate mai mare de colagen, ceea ce se traduce printr-un ten mai proaspat si lipsit de riduri.
Lasa-te de fumat
Fumatorii au un aspect imbatranit al pielii, din cauza ca fumul de tigara ingusteaza, treptat, vasele de sange de la nivelul pielii. O piele slab vascularizata nu mai primeste suficient oxigen, ceea ce afecteaza procesele metabolice produse la nivelul acestui organ. Este afectata, inclusiv, rezistenta si elasticitatea pielii, intrucat fumatul afecteaza si secretia de colagen si elastina.
Dupa cum vezi, mentinerea pielii sanatoase este la indemana oricui, si nu ai nevoie decat de un strop de vointa pentru a urma aceste sfaturi.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: