4 simptome diferite ale variantei Omicron față de variantele clasice ale coronavirusului

FOTO: Anestiev/Pixabay.com
FOTO: Anestiev/Pixabay.com

Un profesor care a creat o aplicație de urmărire a simptomelor persoanelor bolnave de COVID a declarat pentru BBC Radio că noua variantă Omicron cauzează dureri de cap, dureri în gât, curgerea nasului și strănut.

Majoritatea simptomelor provocate de Omicron sunt precum cele ale unei răceli obișnuite, a mai spus expertul. Din acest motiv e mai probabil că persoanele din Londra care au simptome de răceală în această perioadă să fie, de fapt, infectate cu Omicron, variantă dominantă deja în capitala Marii Britanii.

Tim Spector, care a creat aplicația Zoe de urmărire a simptomelor de coronavirus, i-a îndemnat pe oamenii cu simptome de răceală, nu doar pe cei cu simptome clasice de COVID, să se testeze, relatează „The Guardian”.

„Simptome precum febra, tusea și pierderea mirosului sunt acum în minoritate. Cei mai mulți oameni nu au simptomele clasice”, a declarat el.

„În Londra, unde COVID se răspândește rapid, e mult mai probabil să ai COVID decât o răceală. Numerele se dublează o dată la fiecare două zile și jumătate”, a completat expertul.

Miercuri, 15 decembrie, Marea Britanie a înregistrat 78.610 cazuri noi de COVID – cel mai mare număr înregistrat de această țară de la debutul pandemiei, potrivit BBC.

Profesorul Robert Dingwall, un consilier științific al Guvernului britanic, a spus că panica referitoare la noua variantă Omicron este nejustificată: „Intuiția mea este că Omicron seamănă foarte mult cu un fel de pandemie de gripă – va duce la multe absențe de la muncă într-o perioadă scurtă, ceea ce va crea dificultăți pentru serviciile publice și activitatea economică, dar nu va fi atât de gravă încât să pună probleme mari pentru sistemul de sănătate sau pentru serviciile de pompe funebre.”

Un studiu care a analizat 78.000 de cazuri de Omicron din Africa de Sud a descoperit că riscul de spitalizare era cu 29% mai mic față de cel reprezentat de varianta inițială a coronavirusului și cu 23% mai mic față de varianta Delta.

De asemenea, mai puțini oameni infectați cu Omicron au avut nevoie de terapie intensivă: doar 5% dintre cazuri au ajuns la ATI, comparativ cu 22% dintre pacienții infectați cu Delta.

Însă autorii studiului au atras atenția că experiența pe care Africa de Sud a avut-o cu Omicron nu este neapărat un indicator pentru felul în care vor evolua lucrurile în alte țări. Și șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ar fi „greșit ca oamenii să considere că Omicron este o variantă ușoară de virus.”

Un alt specialist, profesorul Paul Hunter de la Universitatea din East Anglia, a declarat că este prea devreme pentru a vedea cum se va traduce în spitalizări numărul mare de infecții din Regatul Unit.

Hunter s-a arătat optimist că imunitatea împotriva formelor grave de boală se va păstra, însă a adăugat: „Un milion de cazuri de Omicron pe zi ar fi ceva îngrozitor chiar dacă virusul ar fi doar la fel de rău precum gripa.”

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.