O lume a apelor renaște prin turism. Povestea satului din Deltă distrus de comuniști

uzlina
Pensiune construită în stilul specific Deltei Dunării. Foto: cormoran.ro

Condamnat de comunişti la pieire, satul Uzlina, cea mai mică localitate din Delta Dunării, a devenit în ultimii ani o stațiune care atrage tot mai mulți turiști pasionați de pescuit, relatează digi24.ro.

Loviţi de inundaţii şi constrânşi de comunişti să se mute din zona în care soţii Ceauşescu îşi ridicaseră o vilă de protocol, oamenii şi-au abandonat casele. Însă după căderea comunismului, turismul a readus satul la viaţă, iar acum localitatea este gazda unuia dintre cele mai mari concursuri de pescuit din România.

„Se plimba cu soţia prin parc”, își amintește Cornel Găină, proprietarul unei pensiuni din zonă, de vila de protocol din Uzlina în care soţii Ceauşescu obişnuiau să-şi petreacă vacanţele.  „În spate să știți că e o pădure specială cu o specie rară în România”, mai spune el.

Vila este singura construcţie care a mai rămas în picioare din vechea localitate. Ca să facă loc domeniului de vacanţă, autoritățile comuniste i-au gonit pe ţărani și le-au distrus casele, precum și numeroase obiecte de patrimoniu.

uzlina
Pensiune construită în stilul arhitectural specific Deltei Dunării. Foto: cormoran.ro

Opera distructivă a comuniştilor a fost finalizată de natură, după ce o viitură uriaşă a acoperit localitatea. În 1989, localitatea Uzlina mai figura pe hărți doar cu numele.

Uzlina, gazda concursului anual „Cupa la ştiucă”

După Revoluție, investitorii au construit pensiuni în locul caselor vechi. Când a venit în sat, localitatea arăta ca după potop, își amintește Găină, care a contribuit la aducerea electricității în sat: „În 1994 am realizat și un cablu de alimentare cu energie electrică pe sub Dunăre. Cablul pe sub Dunăre, cu proiect și toate avizele necesare, a costat la 65.000 de euro”.

După 1995, turismul în zonă a luat amploare, iar satul Uzlina a început să „renască”. „Pe raza suprafeței pe care este amplasat complexul nu mai există decât o singură proprietate, dar toate loturile de teren s-au vândut și au fost construite pensiuni sau case de vacanţă”, povestește Cristian Velcu, managerul unei pensiuni din localitate.

uzlina
Pensiune în Uzlina. Foto: cormoran.ro

La Uzlina, casele sunt construite în stil local: sunt acoperite cu stuf și vopsite în alb și albastru, culori specifice zonei. Liniştea locului este tulburată doar de concertul broaștelor sau de ţipetele pescărușilor. Localitatea lipovenească este un rai al pescarilor: aici se organizează, anual, „Cupa la ştiucă”, un concurs la care vin împătimiţi ai undiţelor din toată țara.

Pentru a ajunge la Uzlina, după ce trec de Tulcea, turiștii trebuie să meargă aproximativ 40 de km pe un drum paralel cu Braţul Sfântu Gheorghe, până în Murighiol. Din acest punct, singurul mijloc de transport este pe apă. De regulă, chiar proprietarii hotelurilor și ai pensiunilor din zonă se ocupă de transportul pe apă al vizitatorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Klaus, președintele care stă la selfie și zboară la „Economic”
Mame românce la Londra. Strâng donații pe care le trimit nevoiașilor din țară
Un islamist a luat zeci de ostatici într-o cafenea

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.