Acuzații grave. Cum se face cercetare în România: ești și evaluator, și concurent

cercetător cercetare știință
Foto: Weipeng_Lin / pixabay.com

Câțiva cercetători români atrag atenția asupra existenței unor grave conflicte de interese în alocarea unor sume importante de bani printr-o competiție de proiecte desfășurată de Ministerul Cercetării și Inovării.

Este vorba despre competiția Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI (PCCDI), cu un buget de 435 de milioane de lei.

„Au existat câștigători de proiect care au fost în același timp și evaluatori (vezi Ionelia Țăranu, Mihai Varlam, Gabriela Prelipcean și Radu Aurelian), respectiv soție evaluatoare cu soț câștigător (vezi Vergil Muraru și Muraru-Ionel Cornelia)”, arată cei 3 cercetători care acuză existența acestor conflicte de interese.

Pentru competiții similare finanțate tot prin Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare, evaluatorilor li se cerea să confirme că nu sunt implicați în acele competiţii în calitate de director de proiect sau membru al echipei de implementare, adică să respecte bunele practici la nivel internațional pentru evaluarea de proiecte de cercetare.

Însă pentru competiția de proiecte PCCDI această regulă a fost eliminată în mod inexplicabil, mai spun cercetătorii nemulțumiți, iar evaluatorii au avut voie să depună propuneri de proiecte (ca membru sau ca șef de proiect), cu condiția de a nu evalua proiecte în același domeniu în care au propus și ei.

„Vom întreba: cum poate un cercetător, cu expertiza pe care o are, să participe în competiție pe unul din cele șapte domenii (competiția de proiecte PCCDI a fost structurată pe șapte domenii – n.r.), dar să aibă suficientă expertiză să evalueze într-un altul? De exemplu, cum poate un cercetător să aplice pe domeniul „Sănătate”, unde consideră că are cea mai bună expertiză și prin urmare șansele cele mai bune de a câștiga competiția, dar să evalueze pe domeniul „Bioeconomie”, sau poate „Patrimoniu și identitate culturală”?”, se întreabă cercetătorii, autori ai blogului mic-mic-anc.ro.

„Răspunsul este simplu, din punctul nostru de vedere: poate evalua într-un al doilea domeniu, dar este clar că în acel domeniu nu excelează, alții fiind mai buni ca el, domeniul fiindu-i unul conex, nu principal, în activitatea de cercetare. Și uite așa Ministerul Cercetării și Inovării, persistând în încăpățânarea de a folosi doar evaluatori români, a scăzut drastic calitatea procesului de evaluare și al corpului de evaluatori în general. Aceasta a facilitat apariția mișmașurilor balcanice în evaluare, lucru reliefat de numărul mare de contestații și de plângerile primite de Asociația Ad Astra privind gravele conflicte de interese în evaluare”, continuă ei.

Semnatarii articolului (Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu) acuză Ministerul Cercetării că banii publici sunt oferiți preferențial: „Accentuăm că această relaxare a criteriilor este un derapaj grav de la etica cercetării. Noi, semnatarii articolului, considerăm că toți cei care au acceptat să fie simultan de ambele părți ale baricadei s-au afundat cu bună știință în mocirla creată de minister, prin faptul că au profitat de lipsa unor bariere impuse oriunde în afară de această competiție. Ne întrebăm ce a determinat Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) să schimbe regulile jocului pentru competiția PCCDI, restul contractului de evaluator rămânând la fel cu modelul utilizat în competițiile precedente?! Nu putem să nu speculăm că e vorba de interese în alocarea discreționară a banului public, folosind o garnitură de evaluatori „fideli”, care trebuiau cumva curățați de conflictele de interese”.

Cine sunt cei 3 cercetători nemulțumiți

Octavian Micu a obţinut titlul de doctor în fizică teoretică la University of Alabama, Tuscaloosa, AL, U.S.A. în 2007, după care i s-a oferit un contract de cercetător postdoctoral la Technische Universität Dortmund, Germania. S-a întors în țară în 2011, iar în prezent este cercetător științific gradul 1 (CS 1) la Institutul de Știinte Spațiale (filială a INFLPR).

Mihai Miclăuș a obţinut titlul de doctor în biologie moleculară la Universitatea Rutgers din S.U.A. în anul 2011. S-a întors în țară în același an, iar acum este cercetător științific (gradul 2) la Institutul de Cercetări Biologice (filiala Cluj-Napoca a INCDSB).

În ultimii 10 ani, Lucian Ancu a lucrat la Fermilab, SUA, iar apoi la CERN, în Elveția, precum și la Universităţiile din Nijmegen, Berna şi Geneva.

Foto: Weipeng_Lin / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: