Ce spune Vaticanul despre protestele anti-corupție din România. Mesajul Papei Francisc

papa francisc vatican
Papa Francisc. Foto: Jeffrey Bruno / Wikimedia Commons

Într-un articol publicat joi, 9 februarie, cotidianul Vaticanului, “L’Osservatore Romano”, vorbește despre „criza profundă în care s-a prăbușit țara” și își manifestă îngrijorarea pentru situația României, relatează Radio Vatican.

Potrivit textului, țara este afectată de o adevărată ”paralizie politică” și se află într-o ”criză profundă”, cu ”manifestații de protest impunătoare” în marile orașe.

Articolul din “L’Osservatore Romano” atrage atenția cu privire la lipsa de „politețe instituțională” arătată de președinții celor două camere ale Parlamentului față de președintele României, cei doi refuzând să-l salute pe Klaus Iohannis la sosirea în fața Parlamentului.

Cotidianul Vaticanului menționează că ”paralizia politică” din România va complica demersurile menite să faciliteze vizita Papei Francisc în România, acesta fiind invitat în 2015 în țara noastră de preşedintele Iohannis.

În predica sa de vineri, 10 februarie, Papa Francisc a ales să le vorbească oamenilor despre corupție, arătând că subiectul corupției este amplu dezbătut la ora actuală: „Mulți corupți, mulți pești mari corupți care sunt în lume și a căror viață o știm din ziare, poate au început cu un lucru mic, nu știu, furând la cântar: ‘nu, punem 900 de grame, dar să pară un kilogram’. Corupția începe cu puțin, cu dialog: ‘Dar nu, nu este adevărat că îți va face rău acest fruct! Mănâncă-l, este bun! Este un lucru mic, nimeni nu își dă seama. Fă-o, fă-o!’. Și puțin câte puțin, puțin câte puțin, se cade în păcat, se cade în corupție”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.