Vaccinul Moderna are o eficiență de 76% împotriva infecției cu varianta Delta, în timp ce serul celor de la Pfizer de doar 42%, arată un studiu publicat în luna august în jurnalul medrxiv.org.
Trebuie menționat însă că studiul nu a fost deocamdată evaluat de cercetători independenți.
SUA se confruntă acum cu o creștere a numărului infecțiilor de tip „breakthrough”, adică a infecțiilor care apar la mai bine de 14 zile de când persoanele s-au vaccinat cu schemă completă. Din acest motiv cercetătorii au vrut să afle care este eficiența celor mai utilizate vaccinuri în SUA – Pfizer și Moderna – împotriva Delta, variantă care este dominantă acum în Statele Unite.
Astfel, oamenii de știință au comparat eficiența vaccinurilor Moderna (mRNA-1273) și Pfizer/BioNTech (BNT162b2) în sistemul de sănătate al clinicilor Mayo, pe o perioadă de timp cuprinsă între ianuarie și iulie 2021, în timpul căreia au fost dominante variantele Alpha sau Delta.
Studiul a fost realizat pe 2 grupuri de indivizi din statul Minnesota (unul cuprindea persoane vaccinate, celălalt nevaccinate). Fiecare grup a avut 25.589 de indivizi. Aceștia au fost selectați pentru a întruni condiții similare de vârstă, sex, rasă, testări anterioare de tip PCR pentru COVID-19 și dată a vaccinării complete.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în ansamblu, pe toată perioada studiului, ambele vaccinuri au fost foarte eficiente împotriva infecției cu SARS-CoV-2:
– Moderna a avut o eficiență de 86%
– Pfizer de 76%
În ceea ce privește spitalizările asociate cu COVID-19, Moderna a avut o eficiență de 91,6% împotriva spitalizării, iar Pfizer de 85%.
Totuși, când au luat în calcul doar luna iulie (când Delta devenise dominantă), eficiența împotriva infecției cu SARS-CoV-2 a fost mult mai scăzută, în special în cazul vaccinului Pfizer:
– Moderna a avut o eficiență de 76% în iulie
– Pfizer a avut o eficiență de 42%
Autorii studiului mai notează că prevalența variantei Delta a crescut în Minnesota de la 0,7% în luna mai la peste 70% în luna iulie, în vreme ce prevalența Alpha a scăzut de la 85% la 13% de-a lungul aceleiași perioade.
Comparând rata infecțiilor din clinicile Mayo din mai multe state (Minnesota, Wisconsin, Arizona, Florida și Iowa), cercetătorii au arătat că vaccinul Moderna reduce de două ori riscul unei infecții cu SARS-CoV-2 comparativ cu Pfizer.
Iar în Florida, riscul de a se infecta cu SARS-CoV-2 în luna iulie era cu 60% mai redus pentru cei vaccinați cu schemă completă Moderna față de cei vaccinați cu schemă completă Pfizer.
Autorii studiului au conchis că, deși ambele vaccinuri sunt foarte eficiente împotriva infecțiilor și a bolilor severe, este nevoie de o evaluare suplimentară a mecanismelor care ar putea duce la diferențe în privința eficienței, ca de exemplu dozajul sau compoziția vaccinurilor.
Anthony Fauci susține că a treia doză ar trebui să fie din același vaccin
Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a atras atenția că studiul este unul preliminar și că nu ar trebui să fie folosit ca ghid pentru a alege un anumit vaccin pentru cea de-a treia doză pe care o vor primi americanii. El a spus că oamenii ar trebui să primească același tip de vaccin pe care l-au primit și anterior.
De asemenea, Fauci a menționat că doza Moderna este de aproximativ 3 ori mai mare decât doza vaccinului Pfizer, iar din acest motiv vaccinul Moderna ar putea fi eficient o perioadă mai lungă de timp. Însă Fauci a subliniat că ambele vaccinuri sunt foarte eficiente împotriva formelor severe de boală.
Israel: eficiență de 39% a vaccinului Pfizer împotriva Delta
Mai trebuie spus și că rezultatele obținute de studiul realizat în clinicile Mayo par să confirme datele transmise de autoritățile din Israel, primele care au ajuns la concluzia că vaccinul Pfizer (acesta a fost folosit pentru imunizarea populației din Israel) are o eficiență mai scăzută împotriva variantei Delta.
Inițial, autoritățile din această țară au anunțat că Pfizer ar avea o eficiență de 64% în prevenirea infecțiilor simptomatice cu Delta. După două săptămâni au avansat un alt procent, și mai mic. Ministerul Sănătății din Israel a transmis că vaccinul Pfizer este eficient în procent de 39% împotriva Delta, care este varianta dominantă în prezent în această țară.
Totuși, ca și în cazul studiului american, datele arată că vaccinul Pfizer continuă să fie mult mai eficient împotriva spitalizării (88%) și a bolilor severe (91%). Datele se bazează pe un număr nespecificat de persoane și au fost colectate în perioada 20 iunie – 17 iulie.
Foto: mohamed_hassan / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: