Un spectacol în fiecare zi senină. Ce corpuri cerești poți vedea printr-un telescop

telescop corpuri ceresti

Luna, planete din Sistemul Solar, comete, galaxii și multe altele pot fi observate cu ajutorul unui telescop. Spectaculoasă este și suprafața Soarelui, cu condiția să aveți un telescop dotat corespunzător.

Vom vorbi în primul rând de telescop. Regula de bază este simplă: cu cât diametrul obiectivului este mai mare, cu atât detaliile prezentate de aparat sunt mai clare. Telescoapele cu diametru mare al obiectivului au, de regulă, și o distanță focală mare, care vă permite să observați corpuri relativ îndepărtate din spațiu.

Diferența dintre un telescop cu diametru al obiectivul mic și unul cu un diametru mare e următoare: corpurile vizibile cu ambele se vor vedea diferit, cu o mai bună prezentare a detaliilor la obiectivul mare; unele corpuri, chiar și din sistemul nostru solar, nu pot fi observate cu ajutorul unui telescop cu apertura mică. Pluto este un exemplu, dar și sateliții planetelor de mari dimensiuni din sistemul nostru solar.

Pentru a adăuga și cifre acestor paragrafe, recomandare celor de la NASA pentru astronomii amatori este să aleagă un telescop cu o apertură de cel puțin 100-120 mm și cu o distanță focală de minimum 800-1000 mm. Găsiți o colecție amplă de telescoape AICI. Din această listă, nouă ne-au căzut ochii pe un telescop reflector National Geographic cu diametrul obiectivului de 114 mm și o distanță focală de 900mm. Telescopul are o putere de mărire de 675x.

Merită menționat aici faptul că observarea depinde nu numai de calitatea telescopului, ci și de mediul din care se face observarea. Astfel, sunt indicate locurile cu o poluare luminoasă cât mai mică (luminile orașului sunt un exemplu foarte bun de poluare luminoasă, dăunătoare observării). Astfel, dacă sunteți dintr-un oraș, alegeți o comună din apropierea acestuia. Dacă sunteți de la țară, încercați să faceți observarea dintr-un câmp îndepărtat de stâlpii de lumină, de exemplu. Mai jos, este și o hartă a locurilor ideale pentru observații astronomice în România. Dacă vă nimeriți în vacanțe prin aceste locuri, luați și telescopul cu voi, spectacolul poate fi unul pe cinste.

harta ceruri intunecate

În deplăsări, extrem de utilă se poate dovedi o stație meteo precum cele de AICI. Instrumentul vă oferă date despre temperatura, presiune, umiditate, dar și despre fazele lunii și despre orele de răsărit/apus. Unele aparate oferă și o prognoză, excelentă pentru cei care se află într-o excursie de observare.

Cum se văd corpurile cerești prin telescop

Luna poate fi văzută și cu ochiul liber, dar adevărata ei frumusețe poate fi descoperită prin telescop. Văile uriașe și munții din apropierea lor pot fi observate în detaliu, ca și imensele cratere de pe discul astrului;

– uriașul Jupiter și sateliții săi naturali sunt principala atracție, dintre planetele care pot fi văzute prin telescop. Inelele lui Saturn și sateliții planetei sunt și ei prezenți în ”bătaia” unui telescop bun. Munții de pe Marte sunt o altă vedere grozavă din spațiu, ca și calotele de gheață de la polii acestei planete. Și Venus și Mercur sunt vizibile, însă planete ca Uranus, Neptun sau Pluto pot fi observate numai și numai cu telescoape mari, cu un diametru al obiectivulului de peste 220 mm.

– Imenșii nori de gaze (cunoscuți ca nebuloase planetare) și cometele sunt alte spectacole disponibile cu ajutorul telescopului; la fel și galaxiile, aceste colecții uriașe de stele pe care le știm doar din cărți.

Soarele este un spectacol de care vă puteți bucura doar după ce achiziționați un filtru solar care să acopere întreg obiectivul. Veți putea studia atent suprafața solară, iar fenomene spectaculoase precum exploziile solare pot fi și ele cercetate, însă doar dacă telescopul este echipat cu un filtru H-Alfa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.