Un român a inventat anvelopa care produce curent și ar revoluționa mașinile electrice

FOTO: TEDx Brașov
FOTO: TEDx Brașov

Brașoveanul Răzvan Basarabeanu a brevetat o anvelopă care produce curent electric. Pe înțelesul tuturor, ideea constă în „introducerea de cristale piezo-electrice în interiorul structurii anvelopei cu scopul de a produce electricitate, iar transferul de energie este realizat prin cabluri”.

Potrivit inventatorului, această anvelopă ar putea crește autonomia mașinilor electrice până la aproximativ 1.000 de kilometri.

„Ideea a pornit în urma unui studiu asupra cristalelor piezo-electrice, în 2010. Proprietatea lor de a dezvolta energie electrică în urma deformării mi s-a părut mai mult decât interesantă.

Știam că aceste cristale au fost folosite în tot felul de aplicaţii, precum amplasarea lor în călcâiul pantofului, sub pavelele pietonale sau chiar în asfalt.

Ideea era de a furniza curent electric unor consumatori mobili sau unor echipamente ce nu au în apropiere o altă sursă de energie”, scrie Răzvan Basarabeanu, pe blogul său. Acum încearcă să facă și un prototip al invenției sale.

„În decembrie 2010 am depus actele necesare pentru Cererea de Brevet de Invenţie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Neavând destule resurse financiare la acea dată, nu am reuşit să achit taxa pentru recunoaşterea internaţionala a brevetului în timp util, astfel, brevetul are protecţie doar la nivel de ţară.

Am încercat în martie 2011 să vorbesc cu diferite instituţii sau companii pentru dezvoltarea acestui proiect, dar fără succes, toată lumea era reticientă asupra ideii”, spune inventatorul.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.