Un român, câștigătorul unei competiții internaționale de fotografie cu o imagine magnifică

alex conu norvegia

Foto: Alex Conu

Fotograful român Alex Conu a câștigat o competiție internațională de astrofotografie dedicată frumuseții cerului nocturn.

În vârstă de 33 de ani, fotograful Alex Conu este specializat în astrofotografie și s-a stabilit recent în Norvegia.

La cea de-a 7-a ediție a competiției „Earth & Sky Photo Contest” (Concursul de fotografie „Pământ și cer”) au fost trimise fotografii realizate în 57 de țări, în perioada 2015-2016.

Concursul a fost deschis tuturor fotografilor din lume, fie ei profesioniști sau amatori, indiferent de vârstă. Fotografiile trimise au fost împărțite în două categorii: „Frumusețea cerului nocturn” și „Împotriva luminilor”.

Alex Conu a fost marele câștigător al concursului. De asemenea, el a câștigat și premiul întâi la categoria „Împotriva luminilor”. Imaginea sa, „Luminile nordului deasupra Insulelor Lofoten”, a fost realizată pe un vârf de munte din Insulele Lofoten, Norvegia.

„Pe 7 octombrie 2015 am decis să urc pe vârful Muntelui Reinebringen ca să fotografiez luminile nordului deasupra Reine, unul dintre cele mai pitorești sate din Norvegia”, a explicat Alex.

„Scenele de pe Muntele Reinebringen sunt adesea frumoase, dar aceasta a ieșit în evidență. Aurora care se răsucește pe cer pare să fie un ecou al luminilor șerpuite aflate de-a lungul țărmurilor”, a comentat Jim Richardson, unul dintre membrii juriului.

Competiția de fotografie este organizată începând cu anul 2009 de „The World at Night” (TWAN – “Lumea pe timp de noapte”), în colaborare cu Observatorul astronomic optic din SUA (NOAO) și cu „Luna mondială a astronomiei”, un program al „Astronomilor fără frontiere”.

Scopul competiției este de a transmite publicului mesajul că oamenii trebuie să conserve ce a mai rămas din frumusețea cerului nocturn, care este în pericol din cauza poluării luminoase tot mai puternice din marile orașe.

Alex Conu. Foto: Facebook

„Concursul anual al TWAN continuă să atragă foarte multe imagini. În acest an, peste 1.000 de imagini au fost selectate pentru a fi analizate de către 9 membri ai juriului. Imaginile câștigătoare au fost selectate pe baza meritului estetic și a excelenței tehnice”, a explicat David Malin, membru al juriului și totodată un pionier al astrofotografiei științifice.

„Cerul de deasupra noastră este o parte esențială a naturii, o moștenire pentru noi și pentru alte specii de pe pământ. Scopul principal al concursului este de a prezenta cerul nocturn în acest context mai larg care ajută la conservarea sa”, a spus și Babak Tafreshi, fondatorul TWAN.

Astăzi, cerul nocturn plin de stele nu mai poate fi observat din orașe. Poluarea luminoasă (luminile excesive împrăștiate în atmosferă, în loc să fie îndreptate spre pământ) reprezintă și o risipă de energie.

Pentru fotografia sa, Alex Conu a fost premiat cu echipamente de astrofotografie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Imaginile unui fotograf român, la BBC: „Acolo unde frumusețea nu are limite”
Un oraș din România, fotografiat de la 400 de kilometri de Pământ în ziua de Paști
Fotografia interzisă de Facebook care a împărțit internetul în două

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version