Un psihiatru român a ajuns în presa internațională pentru metodele sale inovatoare

FOTO: newsbucovina.ro
FOTO: newsbucovina.ro

Medicul psihiatru sucevean Alexandru Paziuc a fost elogiat de publicația The Economist într-un raport care vizează sănătatea mintală. Jurnaliștii au apreciat eficiența unor metode de reintegrare socială a bolnavilor psihic, pe care medicul Paziuc le folosește, potrivit Monitorul de Suceava.

„Doctorul Paziuc lucrează în Câmpulung Moldovenesc, un orăşel din nordul României. Iniţial a fost şeful secţiei de psihiatrie din cadrul spitalului municipal, dar s-a luptat cu condiţiile precare şi puţinele resurse disponibile. În 1999 a obţinut aprobarea de a muta serviciile de spitalizare într-un spital de psihiatrie nou creat, separat, cu conducere independentă. În loc de a fi un pas către un grad mai mare de instituţionalizare, această mutare a devenit o ocazie de transformare.

Noul spital de 80 de paturi a reuşit să angajeze doi psihologi, doi asistenţi sociali şi doi terapeuţi ocupaţionali şi să înlocuiască un număr de angajaţi insuficient calificaţi. De atunci au mai fost înfiinţate un staţionar de zi şi o unitate mobilă care oferă tratament la domiciliu în completarea serviciilor din spital. Una din măsurile cele mai neobişnuite luate de doctorul Paziuc a fost să înfiinţeze o capelă şi să angajeze un preot ca asistent social.

Acesta se implică în relaţiile cu comunitatea şi, în cadrul unui ONG numit Horizons, lucrează alături de beneficiarii de servicii psihiatrice la o revistă a cărei producţie şi publicare fac parte din terapie; aceasta le oferă pacienţilor o modalitate de exprimare şi le permite să afle mai multe despre procesul de recuperare şi despre drepturile pe care le au.

De asemenea, preotul oficiază slujbe religioase care, mai ales cu ocazia sărbătorilor importante, îi pot include nu doar pe cei care sunt asociaţii spitalului, ci şi alţi membri ai comunităţii. Aceste eforturi, printre altele, demonstrează cum s-ar putea face progrese, dar sunt mult prea puţine pentru a soluţiona în mod adecvat problemele foarte serioase pe care le are sistemul de sănătate mintală”, se menţionează în raportul prezentat de The Economist, potrivit monitorulsv.ro.

Medicul Paziuc, președinte al Asociației de Psihiatrie Socială din România, spine că țara noastră este deficitară în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor comunitare și integrarea bolnavilor mintal în societate.

„Lumea trebuie să înţeleagă că noi nu trebuie să tratăm doar boala pentru că suntem pregătiţi să punem un diagnostic, avem medicaţia la îndemână, dar este necesar să tratăm şi omul la valoarea lui socială. El trebuie reintegrat social, reintegrat în familie şi acest lucru trebuie să se realizeze printr-o monitorizare şi evaluare continuă a acestei stări.

Acest lucru nu poate să-l facă medicul psihiatru din cabinet şi nici cel din spitalul de psihiatrie. Ceea ce scoate în evidenţă acest raport este tocmai lipsa interesului la factorii decizionali, politici dacă vreţi, vizavi de punerea în practică a acestor deziderate la care România este semnatară”, a declarat psihiatrul Paziuc, citat de monitorulsv.ro.

De altfel, raportul prezentat de The Economist arată că România este pe locul din 29 din 30 de țări, în ceea ce privește Indicele de Integrare a Sănătății Mintale. Se specifică faptul că asistența medicală în domeniul sănătății mintale din România este subfinanțată, se bazează pe instituţii spitaliceşti şi este predominant biomedicală și mai puțin psihosocială.

Într-un articol viitor, vom discuta despre vaccinul ROR și importanța sa în schema de vaccinare a copiilor.

Sursa foto: newsbucovina.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.