Un oraș românesc a fost premiat pentru proiectul de iluminare a unui monument

Baia Mare
Baia Mare

Oraşul Baia Mare a fost distins cu locul trei în cadrul ceremoniei City.People.Light, pentru planul general de iluminarea centrului oraşului. Cea de-a 13 ediţie a City.People.Light Awards a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Helsinki, Finlanda. Designul de iluminat al proiectului oraşului Baia Mare a fost realizat de MitruI ldiko, arhitect-şef al proiectului.

Proiectul face parte din planul urbanistic general care a început în 2005 şi reprezintă o componentă culturală a reconstrucţiei centrului oraşului Baia Mare în totalitate. Scopul acestui proiect a fost restaurarea şi readucerea în atenţie a celui mai important monument din Baia Mare – Biserica Sf. Ştefan – edificiu legat de naşterea şi atestarea documentară a oraşului.

Iluminatul oferă o atmosferă ambientală ce evidenţiază clădirile, copacii, rutele importante şi scoate în evidenţă principalele repere ale oraşului: Turnul Sf. Ştefan, ruineleBisericii Sf. Ştefan şi ale celorlalte două biserici care au fost descoperite – Biserica Sf. Ecaterina şi Biserica Sf. Martin.

„Utilizarea luminii este bine gândită în întregul oraş, ţinând cont de principiile de design urban, cum ar fi durabilitatea şi integrarea arhitecturală a sistemelor de iluminat”, a declarat Astrid Simonsen Joos, Market Leader Philips Lighting în regiunea nordică.

Locul I a fost câștigat de New Nightscape, pentru planul general de iluminare al orașului Avila, din central Spaniei, care se regăsește pe lista Patimoniului Mondial UNESCO, iar datorită numărului mare de biserici romanice și gotice este numit și „Orașul Pietrelor și Sfinților”.

Locul II a fost obținut de proiectul „Evadarea artistică din amurg”, realizat în Valenciennes, Franţa. Proiectul include iluminatul a două dintre principalele rute nocturne din centrul oraşului, de 1.100 metri, respectiv 700 de metri lungime.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O lecție pentru „aleșii” României! Cei mai modești oameni politici din lume
Omul care a călătorit în toate cele 198 de țări de pe Pământ: Vizitați România!
Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil în weekend din România. E o premieră după 33 de ani
Manevră ca în filmele cu mafioți. Singura reacție a Poliției Române: amendă de 210 lei VIDEO
Între timp, în Olanda: Microbuzele fără șofer încep să circule pe străzi
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Anglia și Olanda. Salariile ajung la 4.900 de euro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.