Un muc de țigară a dus la rezolvarea unei crime vechi de peste 50 de ani

muc de țigară ADN

Foto: WPTZ / NBC News (captură YouTube)

Autoritățile din SUA au reușit să rezolve cazul unei crime înfăptuite cu peste 50 de ani în urmă folosindu-se de ADN-ul descoperit pe un muc de țigară, precum și pe hainele victimei, relatează CNN.

În urmă cu mai bine de 50 de ani, Rita Curran din Burlington, Vermont, SUA, a fost găsită strangulată în casă. Tânăra avea doar 24 de ani.

Acum, folosind tehnici avansate de investigație cu ajutorul ADN-ului și a genealogiei genetice, poliția din Burlington l-a identificat pe William DeRoos drept autorul crimei. Bărbatul – care a murit între timp în urma unei supradoze de droguri în anul 1986 – locuia în același bloc cu victima.

Poliția a relatat că în noaptea crimei (petrecută în iulie 1971), DeRoos – care locuia cu două etaje mai sus de Rita Curran – s-a certat cu soția lui, iar apoi a ieșit din apartament „ca să se liniștească”.

Ulterior, Curran a fost găsită moartă de colega ei de cameră. Rita fusese bătută și strangulată. Când anchetatorii i-au intervievat pe soții DeRoos, aceștia au spus că au fost împreună toată noptea și că nu au auzit nimic.

După ce oamenii legii au plecat, DeRoos i-a spus soției sale că dacă vor fi intervievați din nou nu trebuie să admită că el a ieșit din apartament deoarece avea cazier și urma să fie „luat la ochi” de investigatori, a anunțat poliția din Vermont într-o conferință de presă.

Investigația a avansat abia în 2014, când s-a reușit extragerea de ADN dintr-un muc de țigară găsit lângă trupul Ritei. Deși ADN-ul a fost transmis către o bază națională cu informații legate de ADN-ul infractorilor, nu s-a descoperit nicio potrivire.

În 2019, detectivul James Trieb a redeschis cazul și a decis să încerce o abordare nouă. În loc să aloce cazul unui singur detectiv, așa cum este uzual atunci când sunt redeschise cazuri vechi, el a hotărât să abordeze crima ca și când abia ar fi fost comisă, invitând mai mulți detectivi, experți și tehnicieni să o investigheze.

Echipa a decis să analizeze ADN-ul din mucul de țigară folosind genealogia genetică, un proces care a presupus folosirea bazelor de date ADN pentru cercetare genealogică cu scopul de a identifica posibili membri ai familiei persoanei care fumase țigara respectivă.

Astfel, o expertă în genealogie genetică a ajuns la concluzia că ADN-ul din mucul de țigară avea legături solide cu rudele lui DeRoos, atât pe parte maternă, cât și paternă.

„Experta era sigură că ADN-ul îi aparținea lui William DeRoos”, a anunțat poliția.

Apoi, anchetatorii au identificat o rudă a lui DeRoos – un frate vitreg ce a fost de acord să le furnizeze o mostră de ADN pentru analize. Testele au relevat că ADN-ul de pe mucul de țigară i-a aparținut într-adevăr lui William DeRoos.

Totodată, investigatorii au descoperit că ADN-ul de pe mucul de țigară se potrivea și cu ADN-ul de pe halatul de casă sfâșiat pe care îl purtase victima. Anchetatorii au investigat-o din nou pe fosta soție a lui DeRoos, încă în viață, iar aceasta a recunoscut că a mințit în privința alibiului soțului.

La conferința de presă, șeful poliției din Burlington a declarat că acest caz, care a pricinuit familiei victimei „chinuri groaznice timp de mai bine de jumătate de secol” a putut fi, în sfârșit, închis.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version