Trucuri pentru dinți cu adevărat frumoși și sănătoși

Foarte mulți dintre noi am avut probleme dentare în copilărie, de la pete și carii apărute din cauza dulciurilor la dinți strâmbi. Însă nici viața de adult nu este ferită de neplăceri: adulții nu sunt imuni la problemele dentare. Din fericire, există mai multe trucuri pentru dinți albi frumoși și sănătoși la care puteți apela.

Odată ajunși la maturitate, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să preveniți apariția cariilor sau a unor probleme grave: prin urmare, igiena dentară este crucială dacă vreți să aveți mereu un zâmbet alb și strălucitor.

Lista de trucuri

1. Specialiștii în igienă orală le recomandă adulților să se spele de două ori pe zi cu o pastă de dinți fluorurată care are rolul de a îndepăra placa bacteriană, aceasta fiind principala cauză care duce la deteriorarea dinților.

Placa bacteriană este o peliculă fără culoare, lipicioasă, formată din bacterii şi zaharuri, care se acumulează mereu pe dinţi.

Fluorul este un element foarte răspândit în natură (inclusiv în surse de apă și în alimente), care se acumulează în oasele aflate în creştere şi în dinţii în curs de formare ai copiilor, întărind smalţul dentar. De asemenea, fluorul ajută la întărirea smalţului dentar al dinţilor adulţilor.

Spălați-vă dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Asigurați-vă că ați acoperit întreaga suprafață a dinților, inclusiv partea din spate a măselelor de minte.

2. Folosiți zilnic o ață dentară care ajută la eliminarea plăcii bacteriene atât dintre dinți, cât și de pe linia gingiilor, înainte ca placa bacteriană să se transforme în tartru. Odată ce tartrul s-a format, nu mai poate fi îndepărat decât printr-o curățare realizată de un medic stomatolog.

3. Alegerea periuței de dinți este extrem de importantă: o periuță de dinți proastă, care își pierde perii sau ai cărei peri sunt prea rigizi, poate face mai mult rău decât bine. Pentru a avea parte de o îngrijire exemplară a dinților, puteți opta pentru periuțe de dinți electrice, care elimină de până la 7 ori mai multă placă bacteriană decât o periuță de dinți manuală.

Astfel de periuțe de dinți curăță și gingiile și albesc dinții de două ori mai bine decât periuțele de dinți manuale. De asemenea, îndepărtează petele acumulate de cafea, ceai, vin roşu, ţigări şi tutun.

4. Limitați zahărul și alimentele cu mult amidon, în special gustările lipicioase, ca de exemplul caramelul. Cu cât veți mânca mai mult între mese, cu atât vor crește șansele ca acizii din placa bacteriană să vă atace smalțul dinților.

5. În loc de dulciuri, mâncați fructe sau legume între mese: merele și salatele sunt gustări foarte indicate.

6. Vizitați-vă medicul stomatolog în mod regulat pentru o curățare profesionistă a dinților, dar și pentru controale de rutină. Așa vă asigurați că orice problema a danturii, oricât de minoră – de la o pată pe dinți la o carie mică – va fi rezolvată înainte de a se agrava. Alegeți cabinete care au tot ce e nevoie, poate chiar și o secție internă de imagistică medicală, precum și dispozitive autoclav, servicii integrate de ortodonție și altele. Atenție și la curățenia din cabinete, unde medicii sunt obligați să aibă pungi sterilizare, să facă dezinfecție și dezinsecție și altele.

7. Folosiți o apă de gură care conține fluor. Este bine să utilizați apa de gură după ce v-ați spălat pe dinți și după ce ați folosit ața dentară deoarece în acest fel fluorul va ajunge pe suprafața întregii danturi. Aveți grijă să nu înghițiți apa de gură deoarece vă poate crea neplăceri la stomac. Dacă vreți să omorâți bacteriile aflate mai în adâncul gâtului, faceți gargară cu apa de gură înainte de a o scuipa.

8. Periați-vă și limba. Foarte adesea, bacteriile și particulele din mâncare rămân captive în striațiile de pe limbă, iar de aici ele pot ajunge pe dinți, unde atacă smalțul.

9. Nu fumați. Fumatul vă va murdări dinții cu pete galbene. În plus, veți avea și o respirație urât mirositoare și vă puteți îmbolnăvi de boli grave precum cancerul bucal.

10. Reduceți cantitatea de alcool pe care o consumați. Multe băuturi alcoolice conțin o cantitate mare de zahăr, așadar acestea pot afecta smalțul dinților, crescând riscul apariției cariilor.