Torționarul Vișinescu, acuzat că a înjunghiat un fost ministru al României

ion mihalache

Ion Mihalache (prima persoană așezată începând din dreapta) în timpul procesului său din 1947. Foto: fototeca.iiccr.ro via Wikimedia Commons

Un martor în procesul lui Alexandru Vişinescu a declarat că un deţinut l-a văzut pe comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat înfigând o baionetă în inima liderului țărănist Ion Mihalache, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada 1930 – 1931, relatează mediafax.ro.

Mihai Marinescu, unul dintre martorii din procesul lui Alexandru Vişinescu, le-a povestit judecătorilor că Ion Ovidiu Borcea, cel mai tânăr dintre deţinuţii de la acea vreme, ar fi făcut mai multe găuri în zidul celulei unde a fost încarcerat, prin care putea vedea în celula lui Ion Mihalache.

„El (Borcea – n.r.) a povestit toate bătăile şi metodele de tortură la care a fost supus Ion Mihalache, inclusiv despre cum Alexandru Vişinescu a înfipt baioneta în el, ca să se asigure că e mort. Aceeaşi tehnică a fost aplicată lui Jenică Arnăutu (luptător din rezistenţa anticomunistă – n.r.)”, a spus Marinescu.

Mihai Marinescu a mai afirmat că, în urma verificării mai multor documente, CNSAS a constatat că, din motive derizorii, deţinuţii erau trimişi de Vişinescu la carceră, unde erau stropiţi cu apă, în condiţiile în care în respectiva celulă erau condiţii apropiate de îngheţ.

„Au existat situaţii în care s-au făcut şi peste 300 de zile de carceră. Mi-a atras atenţia, în mod special, că o sancţiune a fost aplicată pentru că deţinutului i s-au rupt izmenele care erau vechi de peste 12 ani de zile. Vişinescu era comparat de către deţinuţi cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii direcţi ai lui Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul său”, a mai arătat Marinescu.

Bătuţi peste picioare cu ciocanul

La termenul de ieri al procesului în care este judecat fostul comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, mai mulţi martori au declarat că acesta era de o „barbarie extremă” şi au relatat cele aflate din mărturii directe ale unor rude, dar şi din cele ale altor foşti deţinuţi.

Unul dintre aceşti martori, Ionuţ Gherasim, le-a relatat judecătorilor că bunicul său, Ilie Lazăr, a fost încarcerat la Râmnicu Sărat în perioada 4 martie 1955 – 11 iulie 1959.

El a arătat că, potrivit relatărilor bunicului său, la penitenciarul Râmnicu Sărat oamenii erau bătuţi cu cruzime peste picioare, cu ciocanul, şi îndurau friguri cumplite. Toate aceste metode erau comandate de către directoratul unităţii, Vişinescu, şi de locotenenţii săi.

El a adăugat că şi mama sa a fost încarcerată, timp de 17 ani, la Râmnicu Sărat şi, la ieşire, a spus că tot ce va reţine din perioada de detenţie este figura „călăului” Alexandru Vişinescu.

Instanţa a stabilit reluarea audierilor în acest caz pentru 28 ianuarie, când vor fi ascultaţi, în continuare, martori care au cunoştinţă despre faptele făcute de Vişinescu.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Recomandările editorilor GreatNews:

6 sfaturi pentru șoferi. Cum să eviți problemele cu mașina diesel pe timp de ger
Descoperire revoluționară: Primul antibiotic eficient, după 30 de ani
Un senator PSD vrea arest preventiv doar pentru acte de violență

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version