„The New York Times”, despre schimbarea Codului penal: „Lege trecută în doar 3 zile”

proteste bucurești

În București, oamenii au protestat miercuri, 4 iulie, împotriva votării Codului penal. Foto: Captură video GreatNews

Parlamentul României a votat mai multe modificări ale Codului penal în această săptămână, într-o manieră neobișnuit de rapidă, aducând schimbări legislației penale despre care criticii spun că va avea efecte negative de durată asupra statului de drept din România, relatează „The New York Times”.

Jurnaliștii americani amintesc și ce a declarat președintele Klaus Iohannis imediat după adoptarea Codului penal în Parlament.

„Ceea ce se întâmplă în aceste zile ar putea fi numită dictatura majorității și afectează în mod profund democrația”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele se referea la „o lege propusă de ministrul Justiției și care a trecut printr-o comisie parlamentară și prin ambele camere ale Parlamentului în doar 3 zile: miercuri, Camera Deputaților a votat 167 la 97 în favoarea modificărilor, decriminalizând parțial abuzul în serviciu la doar o zi după ce Senatul votase același lucru”, mai notează „The New York Times”.

Pentru a intra în vigoare, modificările ar trebui să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis, condiție care va deschide calea către o luptă politică majoră, mai cred jurnaliștii americani.

Partidele din opoziție, precum și președintele, au anunțat că vor ataca noua legislație la Curtea Constituțională, iar mii de oameni au ieșit în stradă în București și în alte orașe din România pentru a protesta.

„Modificările legislative vin la puțin mai mult de un an după ce Guvernul a trecut o ordonanță de urgență care efectiv decriminaliza mica corupție, ceea ce a declanșat cele mai mari proteste din România de la căderea comunismului în 1989. La presiunea cetățenilor, Guvernul a dat înapoi, însă a continuat să adopte prin alte mijloace politici care să limiteze puterile instanțelor și ale procurorilor”, mai notează publicația americană.

Potrivit noii legi, procurorii vor avea de demonstrat că acuzatul a făcut abuz în serviciu în beneficiul său ori al unei rude apropiate. De asemenea, pedeapsa maximă cu închisoare a fost scăzută de la 7 la 5 ani.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version