Tablouri Tonitza expuse în muzee timp de 50 de ani, scoase la licitație

Două tablouri semnate de Nicolae Tonitza, care au fost expuse în muzeele din România timp de 50 de ani, vor fi scose la vânzare prin licitație. Potrivit Știrile TVR, Statul a avut drept de preempțiune, însă nu s-a arătat interesat, așa că cele două opere de artă vor participa la una dintre cele mai mari licitații de pe piața de artă din România.

Tablourile semnate de Tonitza, „Bună dimineața” și „Lebăda albă” fac parte din tezaurul României și valorează peste o sută de mii de euro.

La aceeași licitație vor mai fi pus în vânzare lucrări semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu și Corneliu Baba.

Întreaga colecție poate fi admirată în cadrul unei expoziții care va avea loc până pe 16 decembrie la Casa Cesianu din București.

Aceeași casă de licitații a reușit să vândă limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită în dar de Ceaușescu de la Șahul Iranului, cu 37.000 de euro. De asemenea, trei piese din colecția de bijuterii a Marianei Dimitropoulus, fostă primă doamnă a Greciei, au fost adjudecate cu 12.000 de euro, potrivit stiri.tvr.ro.