Studiu: Cea mai bună metodă de a ne aminti mai ușor un lucru

O importantă universitate din Marea Britanie are răspunsul pentru persoanele care vor să își amintească mai bine anumite lucruri și nu reușesc să facă acest lucru, iar închiderea ochilor se pare că este de mare ajutor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Surrey consideră că închiderea ochilor în timpul încercărilor de amintire a unui eveniment creşte şansele de acurateţe a memoriei, iar acest lucru ar putea fi de mare ajutor pe viitor, în cazul martorilor care asistă la anumite infracțiuni și sunt interogați de poliție, dar și în viața de zi cu zi.

Cercetătorii au efectuat un studiu pe 178 de persoane și au testat abilitatea oamenilor de a-și aminti anumite detalii din filme care conțineau crime fictive. Acestea au fost puse apoi să își amintească detalii din scenele respective.

Pentru îmbunătăţirea acurateţii relatărilor din memorie, stabilirea unei relaţii cu persoana care pune întrebările este de asemenea foarte importantă.

În primul experiment, voluntarii au fost lăsați să urmărească un film în care un electrician intra pe o proprietate privată, executa nişte lucrări şi apoi fura un număr de obiecte. Oamenii de șttință i-au luat la întrebări apoi, o parte dintre voluntari rămânând cu ochii deschiși, iar o parte cu ochii închiși.

Mai mult, unuia dintre grupuri i s-a pus întrebări după stabilirea unei relaţii prietenoase cu intervievatorul, iar alţi voluntari au fost întrebaţi fără a se face vreo încercare de stabilire a unei relaţii interpersonale.

Persoanele care stabiliseră o oarecare relaţie cu intervievatorul şi aveau ochii închişi pe perioada interogatoriului au răspuns corect la trei sferturi din cele 17 întrebări, spre deosebire de cele care nu stabiliseră o relaţie interpresonală şi aveau ochii deschişi. Ei nu au reușit să răspundă corect decât la 41% dintre întrebări.

Studiul a arătat că închiderea ochilor a avut cel mai mare impact legat de amintirea corectă a detaliilor, iar sentimentul de confort din timpul intervievării a fost de mare ajutor pentru voluntari.

Celălalt experiment efectuat a dus la întrebări despre ce au auzit în timpul unei scene care prezenta o crimă, iar voluntarii au avut aceleași rezultate foarte bune atunci când și-au închis ochii.

„Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor, pentru că astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor să şi-l amintească, dar cel de-al doilea experiment sugerează că închiderea ochilor poate ajuta şi la o concentrare asupra informaţiilor de tip audio. Mecanismele pe care le-am identificat ar trebui să se aplice şi altor contexte, de exemplu detaliile referitoare la o prelegere”, a declarat doctorul Robert Nash, cercetătorul principal al acestui studiu, informează bbc.com.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.