În comuna Ciugud din județul Alba, unde autoritățile au atras 16 milioane de euro din fonduri europene, și localnicii dau dovadă de spirit antreprenorial, informează digi24.ro.
O familie din localitate și-a transformat vechea şură din curte într-un atelier de broderie, ţesătorie şi producţie publicitară. Afacerea începută cu bani europeni este acum una prosperă.
„Noi am fost plecaţi în străinătate, în Spania. În 2010 am scris proiectul, în 2011 s-a aprobat și atunci m-am repatriat împreună cu părinții. Inițial, primul proiect a fost de 100.000, din care 70.000 nerambursabili și 30.000 cofinanțarea”, a declarat antreprenorul Gabriel Duşa pentru postul de televiziune.
„Investiţia asta e făcută în şură. Ştiţi că americanii au Silicon Valley, toate poveștile alea cu „Totul începe în garaj”. La noi a început într-o şură”, a mai povestit Dușa.
O altă familie a înființat o fermă de porci cu ajutorul fondurilor europene.
„Din 2011 când am început să construim aici în câmp, aveam în jur de 30 de porci, am ajuns în unele perioade ale anului la 100. Profitul în mare parte l-am investit în utilaje şi în momentul de faţă avem toate utilajele şi putem trăi foarte bine”, a povestit Silviu Oprean pentru digi24.ro.
Deoarece comuna Ciugud are infrastructură, utilități și asfalt, și turismul e un domeniu profitabil. Corina Leş a renunțat la viața la oraș și și-a ridicat o pensiune în comună: „Ne-a ajutat foate mult faptul că am avut infrastructură. Dacă nu aveam toate utilităţile şi asfaltul chiar până la noi, nu puteam să ne gândim la proiectul acesta”.
În comuna Ciugud trăiesc 3.200 de oameni. În ultimii ani, autoritățile au atras 16 milioane de euro din fonduri europene, bani pe care i-au investit în asfalt pe străzi, iluminat public, piste de biciclete, internet gratuit în parcuri, canalizare, rețea de apă, gaze și drumuri agricole asfaltate.
Comuna îşi asigură parţial energia electrică pentru iluminatul stradal din surse nepoluante. Cel mai mare sat al comunei, Şeuşa, este alimentat cu energie cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a unor panouri fotovoltaice.
Autorităţile locale au amenajat şi o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă 700 de locuri de muncă localnicilor. Aici sunt fabrici de materiale electrice, procesatori de carne sau diferite depozite.
De asemenea, locuitorii din Ciugud îşi pot plăti impozitele şi taxele locale pe internet.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
La țară, ca afară. Comuna din România care arată ca un orășel din Occident
În comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din țară copiii au primit de 1 iunie câte o tabletă
Se poate! Uimitoarele realizări ale unui primar fără partid
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: