Cea mai rapidă metodă de a învăța germana și engleza. Fără ”toceală” inutilă și lecții pentru acasă

silent way cursuri de limba engleza si germana cursevo
Prin metoda Silent Way, cei de la Cursevo te ajută să înveți sau să îți perfecționezi în mod accelerat și cu mai puțin efort limbi străine ca engleza și germana

Dacă engleza e predată în mai toate școlile din România, nu la fel se întâmplă cu germana. Iar, cum cererea de cunoscători de germană e tot mai mare pe zi ce trece (lucru motivat de faptul că Germania este, totuși, motorul economiei europene), cursurile alternative pentru învățarea acestei limbi sunt din ce în ce mai căutate.

Școala românească, dar și majoritatea cursurilor alternative, propun o învățare bazată pe memorare, pe repetare post-curs. Astfel, pe lângă timpul petrecut la cursuri de limbi străine, trebuie să sacrificați și din timpul liber petrecut acasă. În cazul elevilor și studenților, această alocarea suplimentară de timp se dovedește a fi cel puțin frustrantă. Pentru cei angajați (eventual și familiști), e deseori chiar imposibil să rezerve acest timp de învățare în orarul zilnic.

În acest context, am încercat să aflăm mai multe despre un mod de învățare a cărui esență este tocmai eliminarea memorării de liste de cuvinte și reguli și a repetării de acasă. Altfel spus, să faci cursul este de ajuns pentru a învăța limba la nivelul de care ai nevoie.

Modul de învățare poartă numele Silent Way și nu este neapărat unul nou. Dezvoltat în anii ’70 de un savant pe nume Caleb Gattegno (autor și al unei căi de a învăța mai ușor matematica), a fost împrumutat de-a lungul timpului de școli de stat și private din Europa, Asia, Australia și America. Totuși, sistemul educațional de stat din România nu a căutat să treacă la o astfel de metodă. Cel puțin nu încă.

Profesorul, un îndrumător tăcut

Metoda funcționează atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, e potrivită atât pentru cei care vor să învețe de la zero limba străină, cât și pentru cei care vor să treacă de la un nivel de cunoștințe la celălalt (de la începător la intermediar, de la intermediar la avansat etc).

Principiul de bază al metodei este interacțiunea între cursanți. Aceștia discută permanent la orele de învățare, iar profesorul este un îndrumător tăcut. El încurajează comunicarea și se folosește de discuții pentru identifica și a corecta încă de la început greșelile apărute. Metoda se dovedește eficientă nu numai din punct al vedere al cunoștințelor; și pronunția este mai ușor de modelat, pentru fiecare cursant în parte.

Grupele de curs sunt de regulă compuse din opt elevi, dar ei sunt cam la același nivel al cunoștințelor. Astfel, comunicarea este mereu una echilibrată, iar vocabularul și alte cunoștințe sunt adăugate treptat întregii grupe de învățare, nu doar unora dintre cursanți.

Pentru a cunoaște mai bine această metodă de predare, am adresat câteva întrebări doamnei Nicoleta Surdu, co-fondator al Centrului de Limbi Străine Cursevo. Centrul folosește metoda Silent Way pentru a preda limbile engleză și germană.

Ne puteți da exemple de activități în grupa de învășare specifice metodei Silent Way?

Nicoleta Surdu, co-fondator Cursevo: Un exemplu concret: cursanții învață cum să exprime acțiuni la trecut în limba engleză. Sunt atenți la chart-urile cu cuvinte de pe perete. Profesorul desemnează un cursant care va vorbi, formulează pe chart (fără să articuleze niciun cuvânt) o întrebare pe care cursantul desemnat o adresează colegului său. Folosim așa-numitele „trigger words”, care ne semnalează că vorbim despre acțiuni trecute. Își adresează apoi întrebarea de la unul la altul, schimbăm de la persoana a doua la a treia, de la singular la plural și, evident, răspunsurile diferă în funcție de cursant. Răspunsurile sunt întotdeauna adevărate, din viața noastră. Nu ne servim de situații sau exerciții artificiale. Rolul profesorului este de a interveni și corecta unde este cazul (de multe ori cursanții sunt cei care corectează); în rest, cursanții vorbesc și se exprimă liber.

Dacă nu presupune memorare sau repetare, cum te ajută metoda să nu uiți noțiunile cu care vii în contact?

Învățarea unei limbi străine nu se face prin memorare sau repetare (după profesor, materiale audio etc.), ci prin contact repetat cu noțiunile introduse (predate), contact care duce la RETENȚIE (învățarea unei limbi străine făcându-se, de fapt, prin retenție). La fel ca atunci când am învățat limba română. Exemplu simplu: când am auzit pentru prima dată despre frigider. N-am aflat despre el dintr-o listă de cuvinte sau citind într-un text, ci ca fiind integrat în viața noastră. În germană, frigider e un cuvânt greu :). Prin urmare, atunci când cursanții îl învață, îl învață vorbind despre frigiderul lor de acasă. Apoi, îl punem în diferite contexte: când ți-ai cumpărat frigiderul? A fost scump? Ai lapte acum în frigider? etc. Cursanții își adresează reciproc astfel de întrebări, iar retenția vine din faptul că leagă termenul de ceva personal, vorbesc despre frigiderul lor de acasă, iar informația nouă se „lipește” mult mai bine de creier și n-o mai uită. Ok, frigiderul e ceva concret, dar la fel funcționează lucrurile cu orice fel de noțiune. Rolul profesorului Silent Way este să găsească modalități de a reveni la noțiunile învățate în noi și noi contexte, la fel cum se întâmplă în viață 🙂

Observăm că modul de învățare Silent Way presupune o interacțiune perpetuă între cursanți. Câți cursanți sunt într-o grupă? Este important numărul cursanților? Care este numărul optim?

La Cursevo, numărul maxim de cursanți într-o grupă este 8. Acesta este un număr stabilit de noi, la Cursevo, astfel încât profesorul să se poată dedica fiecărui cursant în parte, în funcție de nevoi. Un principiu de bază al Silent Way este „nimeni nu rămâne în urmă”, iar grija constantă a profesorului Silent Way este să aibă o grupă omogenă, toți să fie la același nivel. De aceea, pentru a nu afecta calitatea învățării, păstrăm numărul de cursanți la 8.

În cazul în care o persoană dorește să îi fie stabilit nivelul actual de cunostințe (începător, intermediar, avansat), acest lucru poate fi făcut de Cursevo?

Da, fiecare cursant care nu este începător absolut trece printr-o testare prealabilă la Cursevo în urma căreia se stabilește nivelul actual de cunostințe. Testarea este gratuită, durează 30 de minute și constă într-o testare orală. Avem un set de întrebări bine alese în funcție de nivelul declarat de persoana testată, purtăm un dialog și ne putem da seama de cunostințele stăpânite. În funcție de rezultatul testării se face repartizarea la nivelul corespunzător.

Cei care doresc să vorbească limba engleză sau germană, să scape de nesiguranța și teama de a face greșeli atunci când vorbesc se pot înscrie deja la cursurile care vor începe în data de 19 septembrie. Găsiți formularul aici

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.