Schimb de replici tăioase între Tolontan și Arafat

Jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag au făcut o anchetă care se referă la modul prin care pompierii au primit sponsorizări, iar în text au invocat și numele secretarului de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat.

„Mari companii de servicii publice precum Apa Nova şi GDF Suez. Toată floarea cea vestită a hipermarketurilor, de la Billa la Kaufland şi de la Lidl la Carrefour. Sutele de magazine din lanţul Mega Image. Dar şi Asociaţia Dedeman. Plus Magazinul Unirea Shopping Center. Sau firma UTI a lui Tiberiu Urdăreanu şi SC Niro a lui Nicolae Dumitru „Niro”. Toate acestea şi multe altele au sponsorizat Asociaţia pompierilor din Dealul Spirii”, scrie Cătălin Tolontan, pe blogul său.

De asemenea, jurnalistul mai spune că „Fundaţia SMURD este una dintre cele care au sponsorizat şi ele ISU. Când românii au trimis banii la fundaţia SMURD nu s-au gândit că aceşti bani ajung că să se plimbe şefii ISU prin lume”.

Raed Arafat i-a dat replica lui Cătălin Tolontan pe Facebook:

„M-am aşteptat ca înainte de a scrie ceva menţionând numele meu şi al Fundaţiei pentru SMURD în mod negativ, domnul Tolontan să mă contacteze şi să clarifice lucrurile din articolul dânsului. Mai jos este dreptul la replică al Fundaţiei pentru SMURD la care aş dori să adaug următoarele: Eu nu am tăcut şi nu am tolerat ce se întâmplă la ISU Bucureşti. Problemele erau destul de grave, mai ales din punctul de vedere al intervenţiei la unele tipuri de risc, iar rezultatul a fost eiientizarea ISU București şi schimbarea conducerii şi punerea la dispoziţia inspectorului general al IGSU a şefului ISU Bucureşti.

Aceasta în nici un caz nu a fost o promovare, iar fuctia de la ISU Bucureşti era de o vizibilitate şi de o importantă mult mai mare decât cea care a alocat-o inspectorul general domnului fost inspector şef la IGSU cu caracter temporar. Până şi D-l Tolontan recunoaşte că după schimbarea conducerii, începând cu 2015, lucrurile stau altfel la ISU Buc-IF. Sunt total deacord că solicitarea de sponsorizări de la firme şi agenţi economici pe care îi controlează ISU Bucureşti este un conflict de interese foarte serios şi este de natură de a afecta corectitudinea şi echidistanța celor care efectuează controalele şi inspecţia la diferite firme. Nu înţeleg însă ce se doreşte prin amestecul Fundaţiei pentru SMURD în această problema.

Fundaţia pentru SMURD nu este un agent economic controlat de ISU Bucureşti sau de orice structura ISU şi are ca menire sprijinirea structurii SMURD din cadrul ISU conform statutului aporbat la tribunal. Donarea de echipamente şi finanţarea de cursrui pentru personalul SMURD nu generează un conflict de interese cu activitatea ISU. Mai mult, există multe astfel de organizaţii şi fundaţii în lume care fac lucruri similare cu ce face Fundaţia pentru SMURD iar sursă de finanţare principala este cea din 2%. Încă de la început la nivelul Fundaţiei pentru SMURD s-a stabilit un cod deontologic prin care am evitat intrarea în orice formă de conflict de interese.
Am avut oferte de sponsorizări de la firme de medicamente, de la clinici private şi de la multe alte entităţi care erau clar în conflict de interese cu ativitatea mea ce a dus la respingerea lor indiferent de sume. Am refuzat sume importante de la firme care fabrică ţigări sau alcool şi am încercat tot posibilul să rămânem transparenţi cu ce facem.

Astfel, menţionarea Fundaţiei fără discernământ în articolul la care mă refer este de natură de a aduce grave prejudicii activităţii Fundaţiei pentru SMURD într-un mod total nejustificat. Sunt şi alte aspecte care trebuiesc clarificate din articolul domnului tolontan cum ar fi cel al programului de lucru care face pe mulţi să se plângă însă când îl analizăm, şi adăugăm la el şi zilele libere şi plăţile de sâmbătă şi duminică …etc., vedem că respectă regula Europeană.

De fapt cei care s-au supărat cel mai mult erau cei pentru care activitatea de pompier era a-două meserie venind o zi şi având trei libere. Acum se lucrează 24 cu 48 păstrând 5 – 8 perioade de câte 5 zile lbere pe lângă concediu. La Paris Pompierii Militari au 120 de ture de 24 ore / an iar în România suntem la 94-98 de ture. Întaintea schimbării eram la 71-74 de ture pe an ce genera o deficienţă mare de personal în cadrul turelor. Specialiştii în resurse umane au analizat bine acest program de lucru şi consideră că acesta respectă toate regulile codului muncii care prevede excepţii clare pentru structurile militare şi cele de urgenţă”.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version