Cu o populație de 1.500 de persoane la ultimul recensământ, satul Bacova din Banat are numai străzi paralele și drepte, iar în imaginile din satelit se vede că forma sa este aceea a unui dreptunghi aproape perfect.
Satul ține administrațiv de orașul Buziaș din județul Timiș și se află la o distanță de 5 kilometri de acesta, la jumătatea drumului dintre Timișoara și Lugoj.
Explicația pentru forma sa (foarte neobișnuită pentru un sat din România) este simplă: localitatea a fost întemeiată și construită de germani.
Satul a fost întemeiat în 1783, când a început colonizarea cu șvabi proveniți din diferite zone ale Germaniei, se arată pe banaterra.eu, un site dedicat Banatului și istoriei sale: „Pe locul unde s-au așezat exista o pădure care a fost defrișată pentru a face loc caselor coloniștilor. Ei făceau casele din cărămizi de pământ cu paie. Satului i-a fost dat numele de Bachovar, în cinstea comisarului districtual Ioan Bacho. La scurt timp după venirea primilor coloniști, în 1785, Bacova a fost devastată de turci”.
Potrivit wikipedia.org, un nou val de coloniști germani a venit din Boemia, după anul 1820. Oamenii erau țărani și meșteșugari cehi și slovaci, însă aceștia au fost asimilați de populația germană.
De-a lungul timpului, numărul germanilor din Bacova a scăzut constant. După Revoluția din 1989, în jur de 1.300 de etnici germani au plecat în Germania.
În prezent, în Bacova mai locuiesc numai 19 nemți, scrie adevarul.ro.
În trecut, Bacova a avut și tradiție viticolă, dealul Silagiului fiind o zonă propice creșterii viței de vie. Așa că, de la mijlocul secolului XIX, coloniștii germani au aplicat cunoștințele aduse din regiunile de baștină unde cultivarea viței de vie constituia o activitate importantă și cu tradiție (regiunea viticolă Mosel-Saar-Ruwer).
Satul rotund din România, bijuteria aproape necunoscută ascunsă între dealuri
La Bacova aproape fiecare casă avea propria producție de vin pentru consum, dar exista și un surplus care era vândut, cel mai des proprietarilor de birturi din Timișoara sau din străinătate, se arată pe wikipedia.org.
În prezent producția de vin în localitate s-a redus la minimum, vinul de Bacova fiind inexistent în comerț.
Una dintre cele mai frumoase clădiri din sat este biserica în stil neogotic, al cărei turn are o înălțime de 56 de metri. Biserica a fost inaugurată în anul 1867, iar patronul acesteia este Sfântul Johann de Nepomuk.
Pe site-ul bakowa.de găsiți mai multe informații despre localitate.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Satul rotund din România, bijuteria aproape necunoscută ascunsă între dealuri
Nestemata neștiută care strălucește în inima României și oamenii inimoși care au șlefuit-o
La țară, ca afară. Comuna din România care arată ca un orășel din Occident
https://greatnews.ro/orasul-unde-80-dintre-locuitori-traiesc-sub-pamant/
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: