Uimitoarea poveste a satului-curcubeu și a bătrânului de 90 de ani care a luptat pentru el

sat curcubeu taiwan bătrân

Foto: Captură YouTube T&T Creative Media

BBC spune povestea lui Huang Yung-Fu, un bătrân ajuns acum la vârsta de 96 de ani, care a salvat și creat așa-numitul „sat-curcubeu” din Taiwan.

Fostul soldat Huang Yung-Fu s-a născut în provincia Guangdong din China în anul 1924, iar tatăl său l-a învățat să picteze de mic.

În 1946, Yung-Fu s-a alăturat trupelor mișcării naționaliste Kuomintang, cu scopul de a lupta împotriva comuniștilor în timpul războiului civil din China. Trei ani mai târziu, când naționaliștii au fost învinși, ei au fugit în Taiwan, mulți soldați urmându-l acolo pe Chiang Kai-shek, liderul mișcării.

Soldații au primit locuințe temporare în sute de sate militare răspândite de-a lungul insulei, potrivit wikipedia.org. Cu timpul, unii dintre ei și-au transformat locuințele temporare în unele permanente. Mulți veterani de război au ajuns să-și petreacă cea mai mare parte a vieții lor în acele locuințe.

Cu timpul însă, unele case s-au degradat, iar dezvoltatorii au început să le cumpere pentru a construi clădiri moderne.

Rezidenții au primit compensații în bani sau case la schimb pentru a se muta, însă Huang Yung-Fu a vrut să rămână. Mai toți vecinii săi din sat au plecat, până când în localitate au rămas numai 11 case.

În acel moment, adică în urmă cu 7 ani, fostul soldat s-a gândit la o modalitate de a salva casele, așa că a început să le acopere de picturi. Prima imagine a fost cea a unei păsări, pe care a pictat-o în interiorul casei sale.

Ulterior, studenții din zonă au descoperit arta lui Huang Yung-Fu și au făcut o campanie pentru a salva satul. În cele din urmă, autoritățile au fost de acord că satul trebuie conservat și transformat într-o zonă culturală.

Acum, el a devenit o adevărată atracție turistică, fiind vizitat de peste un milion de oameni în fiecare an.

„Nu-mi pasă cât de bătrân voi fi. Voi picta și la 100 de ani”, a povestit fostul soldat pentru BBC.

Yung-Fu, căruia oamenii îi spun „bunicul-curcubeu”, se trezește chiar și la 3 dimineața pentru a picta. Nu a studiat niciodată pictura. Cel care l-a învățat a fost tatăl său.

„Dacă nu aș fi pictat acest sat, l-ar fi distrus. Am pictat 11 case”, a explicat bătrânul, care a cumpărat vopseaua și echipamentele necesare din banii proprii.

„Am desenat ce am învățat să desenez când eram copil: cățeluși, pisoi, porci… Nu am știu că oamenilor le va plăcea atât de mult. Acum tuturor le place”, a mai spus el.

https://www.youtube.com/watch?v=SKvhqo9KixA&t=46s


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version