Salvați-o pe Bambi! Aventura lui Andrei în țara căprioarelor

Jandarmii din Târgu Ocna au observat ieri dimineață o căprioară căzută la pământ pe un teren împrejmuit. Aceștia, împreună cu un localnic care avea în grijă terenul respectiv, au văzut că animalul sălbatic este în viață, însă nu se poate ridica, potrivit Ziarul de Bacău.

A fost chemat un lucrător al Ocolului Silvic, care a dus căprioara la un veterinar. Are în jur de doi ani și era doar epuizată fizic, cel mai probabil fiind hăituită de câinii din zonă. Autoritățile spun că după ce își va reveni, căprioara va fi eliberată în pădure.

Șeful Poliției Locale Târgu Mureș, Valentin Bretfelen, anunța luna trecută că au fost două accidente rutiere în care au fost implicate căprioare, care au apărut brusc în fața mașinilor. Acesta spunea că din cauza temperaturilor scăzute, animalele sălbatice din pădurile din împrejurimile Mureșului au început să vină foarte aproape de oraș pentru adăpost și hrană.

Pățania lui Andrei. Ce faci dacă găsești o căprioară rănită în România

La sfârșitul anului trecut, în decembrie, timișoreanul Andrei S. a povestit, într-o scrisoare citată de tion.ro, cum a încercat să salveze o căprioară rănită și s-a izbit de refuzul total al autorităților.

Întâmplarea a avut loc într-o dimineață, în timp ce se plimba cu câinele și bicicleta prin Pădurea Verde din Timișoara. A găsit o căprioara rănită și s-a gândit prima dată să o ducă la Grădina Zoologică pentru a o salva.

„Nu am stat pe gânduri, am lăsat bicicleta și câinele în mijlocul pădurii, am luat căprioara în brațe și am fugit cu ea spre Grădina Zoologică din Timișoara, care se află chiar la marginea pădurii, convins fiind de faptul că asta trebuie să fac și că sigur voi găsi acolo ajutor. Din păcate, odată ajuns acolo, după un drum de aproximativ un kilometru prin pădure cu căprioara în brațe, am fost anunțat prin telefon de medicul veterinar al Grădinii Zoo că nu este problema lor.

Mi s-a spus că, deoarece eu am adus căprioara, se consideră că este animalul meu și că ei nu oferă servicii veterinare pentru <<clienți>> și că nu au fondurile necesare pentru a interveni. Mi s-a spus să îmi iau căprioara și să fac ce vreau cu ea. Am rămas uimit! Nu-mi venea să cred că nu vor face nimic…”, a povestit tânărul Andrei.

„În România totul se rezumă la bani, indiferent că este vorba despre un bătrân bolnav sau despre o căprioară rănită. Indiferenţa este încă prezentă, dar este datoria noastră să învățăm generația de mâine, copiii, să reacționeze cu inimă și nu cu portofelul atunci când vor fi puși în aceeași situație” – Andrei.

„Ia-ți căprioara și pleacă!”

După Grădina Zoologică s-a îndreptat spre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

„După o oră de așteptare, timp în care nu s-a întâmplat nimic, <<sfătuit>> de medicul veterinar <<să-mi iau căprioara și să plec>>, am luat hotărârea să o transport cu mașina personală până la spitalul veterinar din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, unde am fost primit cu brațele deschise și cu o atitudine pozitivă. După alte multe telefoane, am lăsat căprioara în grija celor de la facultate.

M-am și oferit să plătesc cheltuielile. După câteva ore am aflat că cei responsabili de păduri au luat căprioara și că, din păcate, căprioara nu a putut fi salvată, nu pentru că s-ar fi încercat și s-a eșuat, ci pentru că nu există BANI pentru astfel de intervenții”, mai spune timișoreanul.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: