S-a produs cel mai mare cutremur din acest an din România

cutremur
Zona unde s-a produs cutremurul. Foto: INFP

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 s-a produs, azi-noapte, la ora 2:44, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Epicentrul a fost localizat în județul Buzău, iar adâncimea la care s-a produs este estimată de Institutul Național pentru Fizica Pământului la 141 de kilometri.

Acesta este cel mai puternic seism înregistrat în acest an și a fost resimțit la București, dar și la Pitești, Giurgiu, Galați, Brăila sau chiar la Chișinău, relatează digi24.ro. Cutremurul s-a produs cu un sfert de oră înainte de trecerea la ora de vară.

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat pentru postul de televiziune că acest cutremur n-ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că este un mod de descărcare a energiei tipic pentru zona seismică Vrancea. Un astfel de cutremur nu produce pagube și nu e periculos, chiar dacă îl resimțim, a arătat Mircea Radulian.

Inițial, INFP a anunțat o magnitudine de 4,8 și o adâncime de 150 de kilometri, dar datele au fost revizuite de INFP.

În ultimele două luni au avut loc patru cutremure cu magnitudinea mai mare de 4, potrivit INFP. Cel mai mare seism produs în România anul acesta, de 4,6 pe Richter, avusese loc pe 16 martie.

„Scurt, dar intens”

Cutremurul a avut loc la ora locală 2:44:58. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Fizica Pământului, epicentrul cutremurului a fost localizat la limita dintre Munții Vrancei și cei ai Buzăului, în zona Pietrele Înșirate din județul Buzău, se arată pe cutremur.net, o comunitate online a românilor interesați de seisme.

Cutremurul a fost resimțit pe o arie largă, în special în Moldova și în Muntenia.

„Scurt dar s-a simțit bine la Galați”, a comentat utilizatorul Alexandru Pintilie pe site-ul cutremur.net. „Etaj 10, București, scurt, dar intens…”, a arătat Adriana C. din capitală.

Cutremurul s-a simțit și în afara țării. „Chișinău, et 5, s-a simțit bine”, a spus Ettira.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea țării care a interzis guma de mestecat
Comuna din România cu transport în comun
Experiment social. Cum reacționează românii când un bărbat își agresează prietena pe stradă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.