România, altfel. Un doctor mai presus de șpagă și compromis

În Cluj, un doctor a înțeles că nu e de ajuns să le dai pastile sau să îi operezi pe pacienți. E chiar mai important să le vorbești, să îi încurajezi, să îi motivezi.

Dragoș Vălean este un clujean care a dat la medicină din dorința de a face bine. După rezidențiat, medicul chirurg a prins post la peste 100 de kilometri de Cluj Napoca, în Șimleu Silvaniei. Bătrâna Dacie i se oprea mai mereu vinerea, pe drumul dintre Șimleu și Cluj, dar nu s-a lăsat.

„Eram însurat, nevastă-mea era în Cluj, eu în Șimleu. Nu-mi mergea foarte bine. Mama mă încuraja întotdeauna și ea n-a apucat să mă prindă transferat din Șimelu. A rămas cumva neîmpăcată că nu sunt doctorul care ar fi vrut să fiu”, își amintește medicul, într-un dialog cu un jurnalist al publicației Actual de Cluj.

După experiența din Șimleu, a prins un post în Cluj, iar lucrurile au început să se mai așeze. Însă, peste tot pe unde a fost, a arătat că apropierea unui doctor de pacienți poate face minuni, îi poate determina pe oameni să lupte cu toate forțele împotriva bolii.

„Imaginea doctorului din ziua de astăzi e a unui tip sobru, ocupat, preocupat, care aleargă, e un stereotip. Eu procedez altfel, e foarte important să stai de vorbă cu oamenii. Eu le ascult problemele. Să le dai pastile, injecții sau să–i operezi, asta înveți la facultate, dar să vorbești cu pacienții nu te învață nimeni la școală. Iar psihologia e esențială. Pacienții foarte afectați emoțional, care au reținere față de tot ceea ce vrei să le spui, care nu cooperează, ei merg rău, pierd lupta. Sunt bolnavi care nu mai vor să lupte. Încearcă la început, ei văd că nu fac progrese și apoi renunță de tot. Eu ca și chirurg pot să îi operez, dar contează mult starea lor de spirit în refacerea de după”, spune doctorul.

Diminețile, iar uneori nopțile, le petrece la spital, iar restul timpului la clinica sa. E plătit de stat la fel ca un tinichigiu, dar, spune el, merită să fii doctor. Merită pentru secundele când îi privești pe pacienți în ochi , iar ei îți spun: “Vă mulțumesc, vă mulțumesc că m-ați vindecat.” Iar el le zâmbește în semn de mulțumire pentru mulțumirea lor. E seară și poate pune capul pe pernă liniștit. Mâine o ia de la capăt.

Doctorul Dragoș e printre puținii medici români care au obținut certificarea CermaVein pentru folosirea metodei SVS , un tratament cu aburi în tratarea varicelui. Metoda cu aburi e o tehnică modernă de tratare a varicelui. Printr-o sondă specială, foarte elastică, se introduc vapori de apă sub presiune, de la temperatură de 150 de grade generată, la 120 de grade. Pacientul doarme, se trezește după intervenție , iar peste alte două ore merge pe picioarele lui acasă. A doua zi poate să-și desfășoare activitățile obișnuite.

“Am avut pacienți inclusiv din America, din Italia, Polonia. La Cluj e un centru de excelență, aceste intervenții nu se fac în foarte multe locuri”, spune Dragoş Vălean.

Deși e o adevărată tendință ca doctorii români să părăsească țară, Dragoș Vălean este hotărât să rămână aici, în țara sa.

„Nu m-am gândit niciodată să plec, deși în străintate, în Occident, atunci când termini medicina poți considera că ai reușit să faci ceva. Aici, dacă termini, trebuie să prinzi o conjunctură favorabilă pentru a reuși o carieră. Nu mă consider un doctor de succes. Și ce înseamnă asta, până la urmă? Să ai o viață tihnită? Nu poți, asta n-o să ai niciodată. Ești pe fugă, agitație, ești mereu în priză. Și mi-ar lipsi foarte mult și oamenii de-aici, de asta n-aș putea să plec”, spune el.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version